Ode aan Willem Janssen

'Verlengstuk, wilskracht, leiderschap, passie, El Capitano, aanvoerder, vedette, oprecht, uniek, voorbeeld, inspiratie, legende, strijder, soldaat, eerlijk, professor, clubicoon, familieman, leermeester, boegbeeld en na dit seizoen oud speler.'
 
Mooie woorden van zijn huidige teamgenoten en collega’s. Willem Janssen, geboren in Nijmegen en na omzwervingen van VVV, Roda JC en FC Twente uiteindelijk bij ‘zijn’ club terecht gekomen. Want dat het ondertussen ‘zijn’ club is geworden is inmiddels wel duidelijk. Meer dan de helft van het aantal competitiewedstrijden dat hij heeft gespeeld, zijn voor FC Utrecht geweest. Ik durf hem dan ook letterlijk in het rijtje van de clubiconen te zetten. Meer dan 245 competitie wedstrijden heeft hij in ons mooie shirt gespeeld. Dat zijn meer wedstrijden dan bijvoorbeeld clubicoon Ton du Chatinier.
 
Een doorzetter, een overlever. Twee kruisband blessures waarvan één in zijn (wat later blijkt) nadagen die hij opgelopen en overwonnen heeft.
 
Dieptepunten zijn er geweest maar ook zeker vele hoogtepunten. Één die in dat rijtje niet kan ontbreken is de goal tegen AZ thuis in de playoffs finale. 3-0 op de broek gehad in de uitwedstrijd, heel voetbalminnend Nederland gaf niets meer om FC Utrecht. Willem moet gedacht hebben: Wacht even… Maar dat gaat niet gebeuren. Het was voor mij dan ook geen verassing dat uitgerekend Willem Janssen de openingstreffer maakte en de wedstrijd letterlijk open brak.
 
Wat daarop volgde qua geluid maar ook qua gevoel: hoop. Willem Janssen gaf niet alleen de selectie op dat moment de hoop en het geloof, maar ook de supporters. Dat zijn wedstrijden die voor altijd in het geheugen gegrift zijn.
 
Willem Janssen de op en top aanvoerder. De man die zij vervloeken buiten Utrecht en omstreken maar de man die wij met zijn allen omarmen als één van de onze. Alles voor de club en de club en haar supporters doen alles voor hem.
 
Natuurlijk zijn er wedstrijden geweest waarin Willem niet top was. Natuurlijk zijn er momenten geweest waarin wij als supporters ons ongenoegen lieten blijken. Maar Willem verstopte zich nooit. Staat er wanneer het goed gaat en neemt zijn verantwoordelijkheid wanneer het minder gaat. Met recht durf ik te zeggen dat Willem Janssen één van de beste aanvoerders is geweest in FC Utrecht shirt.
Een ode schrijven over en aan Willem Janssen is echt niet gemakkelijk omdat er ondertussen al van alles gezegd en geschreven is. En toch denk ik, dat ik voor alle supporters spreek wanneer ik zeg dat je onze held bent. Niet alleen nu als (nog) actieve voetballer, maar ook straks wanneer je uiteindelijk gestopt bent. Ik hoop dan ook oprecht dat je aan onze en ‘jouw’ club verbonden blijft, in welke hoedanigheid dan ook.
 
Voor nu, geniet van die laatste maanden als actief profvoetballer en maak er echt iets moois van zodat je met een gerust hart kan zeggen: “Ik heb er alles aan gedaan”.
 
Voor erna, geniet even lekker van je steun en toeverlaat Nyves en de kinderen. Laat alles rustig op je af komen en laat alles even landen. Neem er goed de tijd voor om te gaan bedenken wat je precies wilt. En als ik dan toch een kleine suggestie mag doen… Het trainerschap lijkt me wel wat voor je. Je bent van nature een onbetwiste leider.
 
Willem bedankt voor alles wat je als speler voor de club hebt betekend en ik hoop dat je nog veel voor de club gaat betekenen in de toekomst.
 
Dustin

11399

SUPPORTERSVERENIGING FC UTRECHT VOOR EN DOOR SUPPORTERS