Ingezonden column: FC Utrecht-journalist

Dustin, via social media heb ik je al gecomplimenteerd voor je column. Het geeft een mooi inkijkje in het hoofd én hart van de FC Utrecht-supporter. 
 
Ik moet je voor 99 procent gelijk geven. 
 
Wij journalisten hebben geen idee hoe het is om zoveel liefde voor één club te hebben. Om thuis voor de televisie naar een draak van een wedstrijd te kijken, een zekere overwinning te verspelen of na 34 wedstrijden weer net buiten de prijzen te vallen. Het supportersbestaan lijkt mij ontzettend mooi maar zwaar tegelijkertijd.
 
Ik kom oorspronkelijk uit Zutphen. De enige club die ik aanhang is FC Zutphen. Daar waar de derde helft veel belangrijker is dan die negentig minuten. Zoals Telstar-voorzitter Pieter de Waard ooit treffend zei: ‘Een avondje Telstar is geweldig. Alleen die negentig minuten is een hinderlijke onderbreking.’
 
Ik weet niet hoe het is om uren in een bus te zitten naar Groningen, in een uitvak te worden gestopt en vervolgens je ploegje zien verliezen. Wel denk ik dat je echt van iets of iemand moet houden om dat te doorstaan.
 
Jullie zijn FC Utrecht. Wij zijn de gelukkigen die nog wel de stadions in mogen. Zal ik je een geheim vertellen? Zonder jullie is er geen reet aan. Jullie (evenals collega-supporters van andere clubs) maken de wedstrijd. Sterker nog: ik ben er heilig van overtuigd dat FC Utrecht in de laatste weken van 2021 meer punten had gepakt met een volle Bunnikside.
 
Wij Utrecht-volgers of hoe dat ook mag heten, doen ons best de club zo goed mogelijk te volgen. Jullie kennen ze allemaal, veel zijn het er niet. René van den Berg staat op eenzame hoogte. Hij weet alles van de club. Dan heb je nog Jeroen Kapteijns (Telegraaf), Tim Reedijk (AD) en ik. We proberen zo goed als dat gaat alles rondom de club te volgen. Maar door Corona zien wij ook nog maximaal één training per week. Het maakt het er niet leuker op.
 
We proberen objectief te zijn, maar zijn volgens velen vaak niet kritisch genoeg. Grappig is dat wij geregeld boze berichtjes vanuit de directie en technische staf krijgen. Ook nu. Het is een beetje het spel dat gespeeld wordt. Het is feitelijk nooit goed.
 
Kritiek van de clubleiding maar ook van supporters weerhoudt ons er niet van om alles op te blijven schrijven. Als objectieve journalisten proberen we weg te blijven bij de emotie. En dan botsen onze opvattingen zo nu en dan met die van jullie. En dat terwijl we gek genoeg allebei hetzelfde resultaat voor ogen hebben. Mijn werk wordt een stuk leuker én relevanter als FC Utrecht goed presteert. Dan worden mijn stukjes door veel meer mensen gelezen.
 
Jullie zijn kritisch, dat klopt. Vorige week sprak ik Frans van Seumeren nog. Die zei: ‘Wij Utrecht-fans kunnen heerlijk mopperen.’ Dat vond ik mooi. Mijn collega’s en ik zullen nooit spreken over echte en niet-echte supporters. Ik denk ook niet dat er zoiets geschreven is in het AD, de Telegraaf, bij VI of RTV Utrecht.
 
Nogmaals, als die hele pandemie iets duidelijk heeft gemaakt is dat jullie niet alleen het middagje Utrecht maken, maar dat jullie FC Utrecht zijn.
 
Maar genoeg complimenten. Zoals ik al zei was ik het voor 99 procent met je eens. Je haalt een tweet van mij aan tijdens FC Twente-thuis. Dat werd niet intern uit voorzorg gecommuniceerd. Het was een serieuze opmerking richting alle aanwezigen. De vraag was: ga je nu weg (na 55 minuten) of het kan een latertje worden. Zo’n boodschap heb ik in elf jaar tijd bij Voetbal International niet eerder meegemaakt. Als journalist ter plekke in een verder leeg stadion maakte ik de afweging het wel te melden.
 
Het was een item in voetballand. Collega-supporters waren meermaals stadions binnengedrongen. Een paar weken eerder zagen we het met eigen ogen bij SC Cambuur. Daar heb ik ook over bericht. Je zegt dat het zelfs ietwat opruiend was. Maar zo was het niet bedoeld. Later heb ik meermaals opgeschreven dat er een keurig gesprek plaatsvond met de directie op een goede, rustige toon.
Maar dank voor de tip. Ik zal de volgende keer nog beter nadenken over wat ik wel en niet op Twitter plaats. Ik denk dat het sowieso goed is om hier op jullie mooie site en anders gewoon op ons favoriete medium Twitter, meningen uit te wisselen. 
 
De FC Utrecht-supporter én FC Utrecht-journalist zullen het waarschijnlijk nooit helemaal eens worden. Maar dat is ergens toch ook juist leuk? Anders zijn we volledig afhankelijk van die hinderlijke negentig minuten…
 
Stef de Bont

2253

SUPPORTERSVERENIGING FC UTRECHT VOOR EN DOOR SUPPORTERS