Ingezonden column: 10 10 10

Utrecht-Ajax: 6-4 in 2011. Utrecht-Groningen: 6-0 in 2001. Utrecht-Excelsior: 7-4 na een 1-4 ruststand in ‘83/’84. De terugwedstrijd in datzelfde seizoen eindigde ook in 7-4, maar dan voor de Rotterdammers. Als je op beide uitslagen eens een tientje gezet zou hebben… 

Aan dit rijtje doelpuntrijke en onvergetelijke uitslagen is op 28 januari 2023 een tienklapper toegevoegd, waarover nog lang nagepraat zal worden. 
 
Een vliegende start
De FC schoot als een komeet uit de startblokken. Met veel energie werd de tegenstander afgejaagd. Je niet verstoppen, zoals veel ploegen in Alkmaar doen. Nee, er vol opklappen en er een wedstrijd van maken. Na wat speldenprikjes duurde het niet lang voordat onze Griekse goalgetter de eerste er al in had liggen. Met lef, power en zelfvertrouwen voor de dag komen, predikt Silberbauer sinds zijn aantreden begin dit jaar. Iets wat tegen Twente vorige week niet uit de verf kwam. In de reacties op die kansloze nederlaag werd vooral ingezoomd op het klassenverschil tussen beide ploegen. Her en der werd zelfs gesproken van een wedstrijd tussen mannen en jongetjes. Wie weet heeft dit de spelers wel op scherp gezet, want van een krachtsverschil tussen de nummer 2 en 7 op de ranglijst was gisteren weinig te merken. 
 
Het recept voor een voetbalfeest
Toen de kruitdampen rond 11 uur opgetrokken waren, stond op het scorebord een onwerkelijke 5-5  en bij de meeste toeschouwers het zweet op het voorhoofd. Wat maakt dit nou, los van de uitslag, zo’n spektakel. Nou, wat dacht je van prachtige aanvallen en technische hoogstandjes? Check. Er waren er vele en voor mij sprong de counter van de 0-2 eruit. Echt super uitgespeeld. Was een er een krankzinnig scoreverloop waarbij elke aanval van beide kanten een doelpunt kon opleveren? Check. Streden de gladiatoren op het scherpst van de snede, waarbij ook nog weleens een steekje werd laten vallen? Check. Bal op de paal en een afgekeurde goal (helaas voor ons)? Check. Gingen beide ploegen tot het eind voor de winst? Check. Reclame voor het voetbal las ik op de website van het AD terug en daar kan ik me helemaal in vinden.  
 
De keuze is reuze
De wedstrijd van gisteren toont aan dat Silberbauer de boel met de week meer op de rit krijgt. De uitdaging is om teams die het spel aan Utrecht zullen laten, de wil op te kunnen leggen. Neem bijvoorbeeld Excelsior afgelopen woensdag. 
De trainer weet de juiste snaar te raken bij het team waarbij hij het woord basiself bewust probeert te vermijden. Hij weet dat iedereen keihard nodig is om direct plaatsing voor Europees voetbal af te dwingen. Er zullen continu harde noten gekraakt moeten worden. Krijgt Dost zijn plek in de startende elf terug, nu we, sinds tijden, de aanvoerder van topscorersklassement in het team hebben? Wat te doen met Bartje als hij straks wedstrijdfit is? Labyad wel of niet vastleggen? Die zal vast geen genoegen nemen met een plekje op de bank, maar ten koste van wie? Keuzes, keuzes, keuzes. De technische staf is niet te benijden. Met een trainer die na de wedstrijd aangeeft liever met 5-5 gelijk te spelen dan met 0-0 komt dat echter wel goed.

Ramon

11485

SUPPORTERSVERENIGING FC UTRECHT VOOR EN DOOR SUPPORTERS