Column: Weet je nog?

Winterstop! Het is weer een bewogen half seizoen geweest met ups en downs. Is er het maximale uitgehaald? Nee zeker niet. Geen één team kan alle wedstrijden winnen maar de manier waarop in sommige wedstrijden mag niet.
 
Terug naar het begin
 
Weet je nog? Die eerste wedstrijd thuis tegen Sparta? We mochten na bijna 2 jaar ein-de-lijk onze Galgenwaard weer in. In de 2e minuut van de wedstrijd mocht Maher aanleggen voor een vrije trap rond de zestien meter. Stijf in de kruising! Beter en mooier kon het seizoen niet beginnen. Die goal was niet zo maar een goal want bij zo’n lange afwezigheid, voelde het als een bevrijding. Zo’n twee weken later het volgende lichtpuntje. Weet je nog? Die wedstrijd thuis tegen Feyenoord? Een tegenstander waar we de laatste jaren altijd wel de betere partij zijn maar eigenlijk nooit weten te winnen. We kwamen ook weer op achterstand maar hebben Feyenoord met een uitblinkende Timber van het kastje naar de muur gestuurd en wonnen de wedstrijd uiteindelijk geheel terecht met een afgetekende 3-1. Voor het volgende lichtpuntje moesten we even wachten want uit bij FC Twente werd er verloren en tegen RKC werd er gelijk gespeeld. Weet je nog? Nijmegen? Dit was de wedstrijd van Bart Ramselaar. Hij scoorde twee keer en de wedstrijd werd opnieuw overtuigend gewonnen. Moeizaam, dat wel. De volgende wedstrijd was tegen PEC Zwolle, iedereen wint van PEC. Zo ook FC Utrecht. Na de 1-0 verliep de wedstrijd moeizaam en kreeg PEC zelfs de beste kansen. Uiteindelijk weten we onze rug te rechten en winnen we met maar liefst 5(!) tegen 1.
 
Weet je nog? 3 oktober? Uit in de ArenA? Vooraf waren we kansloos. Niemand gaf een stuiver om FC Utrecht tegen het ongenaakbare Ajax. Maar wat een mentaliteit en strijd bracht FC Utrecht met zich mee. Elk schot werd geblokt en in elk duel werd er 100% gegeven. De pass naar links, een vrijstaande Warmerdam die uithaalde en raak schoot! Winnen in Amsterdam! Lekker zeg!
 
Reddende engel van de Streek
 
Heerenveen thuis, weet je nog? Nee? Niet geheel onlogisch want deze wedstrijd had FC Utrecht het moeilijk. Het worstelde vooral met zichzelf. Moeizaam was het, en dat lijkt wel, ondanks de stand op de ranglijst hét woord wat FC Utrecht samenvat dit eerste halve seizoen. Uiteindelijk een voorzet vanaf rechts en van de Streek krijgt de bal eigenlijk half achter zich maar weet met een onmogelijke kopbal toch de keeper te kloppen. 3 punten!
 
‘Boem boem boem Bartje’ Ramselaar
 
Willem II als tegenstander leeft. Weet je nog? Zij gingen toeterend door Utrecht omdat zij ten koste van ons Europees voetbal gingen spelen in het afgebroken ‘corona seizoen’. Vervolgens wonnen we vorig seizoen in Tilburg al met 1-6 met buitenkantje van der Maarel en dat deden we dit seizoen thuis maar eens dunnetjes over. 5(!)-1 met zwaar uitblinkende Ramselaar. Iets wat hij veel en veel vaker moet doen natuurlijk. Hij maakte er 3(!), hij blij, FC Utrecht blij en wij euforisch!
 
Het verval?
 
Helaas van de laatste 7(!) competitie duels wisten we er helaas maar 1(!) te winnen. En kijkend naar de tegenstanders die we gehad hebben is dat veel en veel te weinig. (Vitesse verlies, Cambuur verlies, Heracles winst, PSV verlies, Go Ahead Eagles gelijk, Fortuna gelijk en FC Twente gelijk.) Ben ik dan geheel onrealistisch om te zeggen dat we in ieder geval Cambuur, Heracles (hebben we dan wel gewonnen), Go Ahead, Fortuna en FC Twente ‘gewoon’ hadden moeten winnen? Daarbij tel ik onder andere de voorgaande wedstrijden waarin we (onnodig) punten verloren niet mee.
 
Ambities
 
Je spreekt als club zijnde ambities uit, je wilt stappen maken. Dan moeten dit soort potjes gewonnen worden als je wat wilt. De supporters zijn cynisch, recht voor zijn raap, kritisch maar ook euforisch en enorm trots wanneer het goed gaat. Maar wie uitspreekt mag ook kritiek verwachten en die kritiek is geheel terecht wanneer je de laatste wedstrijden bekijkt.
 
Desalniettemin kijk ik uit naar de tweede helft van de competitie. Met of zonder nieuwe trainer. In dit gedeelte van de competitie worden namelijk de prijzen verdeeld. En dit gedeelte van de competitie is het meest cruciale deel. Gaan we die stappen al zetten? Of zijn de verwachtingen te hoog? Met deze selectie hoor je het in ieder geval beter te doen dan dat je de laatste wedstrijden gedaan heeft.
Hopelijk mag ik jullie in de tweede seizoenshelft weer begroetten in het stadion. Want ik mis jullie, het voetbal en de Galgenwaard. Want ondanks dat we kritiek hebben, houden we van onze club. Al is het dal waarin we zitten nog zo diep, we komen terug. Wij zijn Utrecht, wij zijn FC Utrecht, wij buigen nooit en rechten altijd weer onze rug!
 
Aan eenieder nog een hele fijne jaarwisseling! En tot volgend jaar!
 
Dustin

8556

SUPPORTERSVERENIGING FC UTRECHT VOOR EN DOOR SUPPORTERS