Column: Vergrootglas

PSV-uit. Een vervroegde pakjesavond van sinterklaas. Want de tegengoals geven we eigenlijk ‘gewoon’ weg. Normaliter is de wedstrijd tegen PSV-uit standaard een ‘1tje’ invullen bij de Toto. De laatste wedstrijd dat we daar winnend van het veld afstapte was immers al dik 40 jaar geleden. Neemt niet weg dat je goed begon en verdiend op voorsprong kwam. Uiteindelijk heb je niets meer te vertellen in Eindhoven.

René Hake staat inmiddels 43 wedstrijden aan het roer bij het eerste. Tijd om eens de balans op te maken. In die 43 wedstrijd won Hake 19 keer, speelde hij 13 keer gelijk en verloor hij 11 keer met het team. In 24 wedstrijden werd dus niet de volle buit qua punten gepakt. Vooraf waren er veel vraagtekens, is Hake goed genoeg? Is Hake wel ‘hard’ genoeg? In de documentaire van FC Utrecht is te zien dat Hake duidelijk wel eens hard kan zijn voor de ploeg. Of hij goed genoeg is? Helaas hebben we daar nog steeds niet echt duidelijke antwoorden op. Want welke wedstrijden heeft FC Utrecht nu echt goed gevoetbald onder Hake? Dit seizoen, Sparta thuis, Feyenoord thuis en Ajax uit. Vorig seizoen na het opwachten van de bus Heracles thuis wellicht? In ieder geval AZ uit en Willem aiai uit waren erg goed. De rest? Daarbij verbloemen de uitslagen qua gewonnen wedstrijden wat mij betreft een hoop. Want was het spel nu echt goed?

Meer dan de helft van de wedstrijden die Hake heeft ‘gecoacht’ haal je dus niet het maximale resultaat. En dat terwijl de ‘top 3’ wedstrijden en eventueel Vitesse en AZ de op papier moeilijkere wedstrijden zijn, pak je dus echt zeer weinig punten tegen de ‘kleintjes’. Ook de formatie is de laatste tijd weer onderwerp van gesprek. FC Utrecht was altijd het meest succesvol in een 4-4-2 formatie. Maar in het hedendaagse voetbal word nogal vaak gezegd dat een formatie niet zo veel meer zegt, maar juist hoe je daarin varieert. Echter wat mij nogal opvalt is dat wij steevast vast houden aan een ‘klassieke’ 4-3-3. De bedoeling zal vast anders zijn, maar kijk de beelden maar eens na. We staan namelijk constant statisch met 2 buitenspelers aan de zijkant en een spits die het maar uit moet zoeken. Niets variërend aan.

Nu dit alles opsommende, is het mij niet geheel vreemd dat er steeds meer vraagtekens worden gezet bij het functioneren van René Hake als hoofdtrainer van FC Utrecht. Hoewel de resultaten een heleboel wedstrijden verbloemen, het voetbal moet echt beter anders kom je gewoon in de problemen.

Ook qua keepers hebben wij sinds Michel Vorm geen beter wordende keeper meer gehad. Tot aan Maarten Paes zijn onder andere: Robbin Ruiter, David Jensen, Filip Bednarek, Rob van Dijk, Jeroen Zoet, Thijmen Nijhuis, Nick Marsman, Jeroen Verhoeven, Roberto Fernandez en Eric Oelschlagel de revue gepasseerd. Maar welke keeper is nu echt zichtbaar beter geworden en welke keeper heeft er een vervolgstap omhoog gemaakt? Geen één! Zorgwekkend! Mijn hoop is dat dit met Paes niet gebeurt, want een talentvolle keeper is het en dat geldt ook zo meteen voor Fabian de Keijzer. Waar ligt dat dan aan? Een gebrek aan kwaliteit? Of de begeleiding van de keepers? Hoe kan het nu mogelijk zijn dat onze keepers tot nu toe alleen maar minder worden in plaats van beter?

Kortom, een hoop vraagtekens. Toch staan we er nog steeds behoorlijk voor. Maar gaat trainer Hake ons verder brengen? Gaat Hake onze ambities waar kunnen maken. Allemaal terechte vragen. Ook qua keepers kwestie. Gaan onze keepers beter worden? Of zetten we de huidige traditie ( wat ik absoluut niet hoop) voort?
We gaan het zien, in ieder geval wacht nu de wedstrijs tegen de Eagles. Zij spelen met strijd en passie, iets wat jarenlang ons kenmerk was. Laten we hopen dat we een positief vervolg kunnen geven aan de afgelopen teleurstellende wedstrijd.

Tot volgende week.

Dustin

11344

SUPPORTERSVERENIGING FC UTRECHT VOOR EN DOOR SUPPORTERS