Column: Keuzes

Ik moet heel eerlijk bekennen, ik ben het stadium chagrijnig zijn al ruim voorbij. Ik ben inmiddels de berusting aan het vinden dat het dit seizoen niet beter word dan dit. Toch is dat lastig, helemaal met alle uitspraken die gedaan zijn de afgelopen twee jaar om daar vrede mee te hebben. Natuurlijk, je hebt de zevende begroting van de Eredivisie en zolang er een structureel verlies geleden word kan er amper gegroeid worden. De ambitie hebben is gezond maar het ook constant benadrukken is een ander verhaal. Het verwachtingspatroon gaat dus automatisch veel verder omhoog en dus kan het kritiek leveren beginnen. Helemaal met de wedstrijden tegen o.a. RKC thuis, Fortuna uit, Cambuur uit, Heracles uit, Twente thuis, Go Ahead Eagles uit en thuis, Vitesse thuis en ga zo maar door. 

Waar ligt het dan aan? Zijn het de keuzes van de spelers in het veld? Zijn het de keuzes van René Hake in zijn formatie en opstelling? Zijn het zijn keuzes qua wisselbeleid? Of gaan we nog veel verder en zijn het de keuzes van bijvoorbeeld Jordy Zuidam en gehaalde spelers? Of de beslissing om René Hake te laten zitten? Als het seizoen loopt zoals het nu loopt ga je overal een reden achter zoeken. De teleurstellingen stapelen zich op en dat terwijl je er op dit moment qua stand niet slecht voor staat, maar met de hiervoor genoemde wedstrijden en uitslagen er nog veel beter voor had kunnen staan. En daar ligt vooral de frustratie, het had zo veel beter kunnen zijn. 

Het vertoonde spel is tot nu toe op een aantal wedstrijden na niet om aan te zien. Het is voorspelbaar, te statisch en in veel wedstrijden zonder passie en strijd. En juist dat laatste kan bij een club als FC Utrecht niet door de beugel. Hake, de man waar veel kritiek op is, lijkt een makkelijk slachtoffer. Ware het niet dat hij het de buitenwacht ook wel erg makkelijk maakt met de constant voorspelbare clichés en open deuren in zijn interviews en het vasthouden aan de niet werkende formaties. Het te lang wachten of puzzelen (geef het beestje een naam) is het vertrouwen binnen de selectie niet ten goede gekomen. Spelers zoals Ramselaar, van de Streek, Boussaid, Douvikas, Warmerdam, ter Avest en in een eerder stadium spelers zoals Dalmau, Paes en Davy van de Berg zijn allemaal geslachtofferd geweest of tussen wal en schip beland. Wel of niet terecht maar het creëren van duidelijkheid is niet aan de orde geweest. 

Ook de formatie rondom de winterstop werd veranderd en terecht want het werkte niet. Na welgeteld 2 a 3 wedstrijden is daar in eens weer het besluit om toch terug te vallen op de formatie die de gehele eerste seizoenshelft niet gewerkt heeft. Waarom? De uitleg die daarbij hoorde was: ‘We willen vastigheid en duidelijkheid creëren binnen de groep en formatie.’ Dus dan ga je opnieuw vasthouden aan een formatie die niet werkt? Onbegrijpelijk in mijn ogen. 
Het is makkelijk om tegen dingen aan te schoppen die niet goed gaan. Gaat er dan helemaal niets goed? Wel, al heeft dat weinig met de selectie en het voetbal te maken. Het enige positieve wat veranderd is, is dat het publiek weer in het stadion toegelaten mag worden. De tot nu toe enige verandering die positief is! 

Het maximaal haalbare dit seizoen met nog 9 wedstrijden te gaan is de play-offs halen. En dat blijft aan het einde van het seizoen een loterij. Wie het beste in vorm is op dat moment en op het juiste moment kan pieken gaat er met Europees voetbal vandoor. Wellicht dat wij, na een heel seizoen aanrommelen, puzzelen en frustratie op het allerlaatste moment weten te pieken. Daar is nu mijn hoop op gevestigd.

Is een schone lei volgend seizoen dé oplossing? We gaan het meemaken. Laten we ons als supporters ook gaan richten op de play-offs. Daar zijn het wedstrijden op zich en kunnen wij enigszins als supporters ook van invloed op zijn. Zie de wedstrijd tegen AZ een aantal jaar terug. 
Tot volgende week,
Dustin 

8187

SUPPORTERSVERENIGING FC UTRECHT VOOR EN DOOR SUPPORTERS