Column: Keeperskerkhof

Blagoj Istatov, Hans van Breukelen, Jan Willem van Ede, Harald Wapenaar, Michel Vorm… Wie naar de historie van FC Utrecht kijkt, ziet dat er in de Galgenwaard een rijke traditie van goede keepers bestaat. Die tijd lijkt nu wel erg ver weg. Na Michel Vorm hebben we een aantal mindere goden onder de lat gehad en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de keuzes van onze trainers ook niet bijdragen aan het heropenen van de genoemde traditie.
 
Laten we eens kijken naar de laatste jaren. Maarten Paes werd als groot talent naar Utrecht gehaald en leek alles in zich te hebben om een enorm staat van dienst op te bouwen. Een zwakke periode onder onze vorige trainer John van den Brom deed Paes op de bank belanden ten faveure van Thijmen Nijhuis. Helaas bleek die er nog niet klaar voor. De Duitse Oehlschlager eindigde het seizoen naar behoren onder de inmiddels nieuwe trainer: René Hake. Hake koos in de zomer wederom voor Paes als eerste keeper. Hij was, volgens Hake, net een fractie beter dan zijn Duitse collega. Paes ging aan de slag en keepte uitstekend. In de uitwedstrijd tegen Ajax was hij de grote held. Maar na een paar mindere wedstrijden van het gehele elftal wordt Paes nu als hoofdzondaar geslachtofferd en aan de kant geschoven. Natuurlijk heeft de Nijmegenaar een paar fouten gemaakt en is hij in de korte hoek niet onverslaanbaar. Maar is het niet zo dat het hele elftal in de maanden november en december een hele slechte fase had?
 
Nu wordt Paes aan de kant geschoven en gaat hij vermoedelijk een prachtig avontuur tegemoet in Amerika. De MLS is een prachtige competitie en een tijd in Amerika verblijven is voor velen een droom. Wat opvalt: niet Eric Oelschlägel is de nieuwe eerste keus. Die eer is weggelegd voor Fabian de Keijzer. Deze 21-jarige talentvolle keeper uit Leusden krijgt de voorkeur boven twee keepers die elkaar een maand of vijf geleden niet zo ver ontliepen en Thijmen Nijhuis wordt met enige spoed teruggehaald van een uitleenperiode bij MVV. Niks ten nadele van De Keijzer, die moet een eerlijke kans krijgen, maar het komt allemaal niet erg professioneel en stabiel over.
 
Zonder meteen in de willen hakken op Hake en keeperstrainer Stefan Postma is het wel interessant om eens te kijken naar het verleden van de club als het gaat om de keepers. Tot eind 2008 was Maarten Arts de keeperstrainer. Hij maakte Michel Vorm beter en had (naar ik begreep) een uitstekende band met zijn doelmannen. Passant Van Hanegem bleek weinig loyaliteit te hebben naar zijn staf en keek toe hoe, de toen nog minder ervaren, Frans van Seumeren vier assistenten met een flinke staat van dienst ontsloeg. Eén van hen: Maarten Arts.
 
Je zou je kunnen afvragen of de situatie sindsdien veel beter is geworden. Het lijkt er op dat het na Maarten Arts op zijn minst wat minder rustig is geworden onder de lat. We hadden een clown uit Paraguay en ook David Jensen en Robin Ruiter waren niet altijd onomstreden. Waar dit aan ligt? Ik weet het niet.
 
Ik begin wel te geloven dat we nu, ruim 13 jaar later, nog kampen met de naweeën van de twijfelachtige werkwijze van de legendarische Kromme. Met het aanstaande vertrek van Maarten Paes verliezen we een talentvolle doelman. Zo wordt Stadion Galgenwaard (waar ooit zelfs de legendarische Frans de Munck namens DOS onder de lat stond) een waar kerkhof voor keepers.
 
Ellegie

11305

SUPPORTERSVERENIGING FC UTRECHT VOOR EN DOOR SUPPORTERS