Column: Het is ‘maar’ tegen Ajax

Ik kan het even niet opbrengen allemaal. We hebben meer verloren van onszelf dan van de tegenstander. FC Utrecht is op dit moment onherkenbaar. Het bagatelliseren met: ‘Kom op, het is ‘maar’ tegen Ajax’ of ‘Ajax was een maat te groot’. Dat waren zij in de ArenA toch ook? Het grote verschil met toen is misschien wel de mentaliteit die er toen wel was. De complete focus van keeper tot aanvaller. Nu kon een Tadic midden in de 16 de bal aannemen en neerleggen en kon Brobbey tot 2 keer toe ongezien (hij is niet zo groot, gelukkig) uit de rug van Van der Maarel de bal tegen het net aanwerken. 
 
Ik zie het somber in. Vooral omdat ik geen vooruitgang zie in de prestaties maar bovenal in de manier van spelen. De formatie is het enige wat duidelijk is: 1-4-3-3 met een ‘driehoek’ middenveld, dus met een ‘nummer tien’ en twee controleurs. Maar wat is het idee? Wat is het plan? Ik durf nu gerust te zeggen dat er geen tactiek is. Helemaal nu het in verdedigend opzicht ook nog eens open huis was waarin de aanvallers alle tijd en ruimte kregen om dingen te verzinnen.
 
Was er dan helemaal geen lichtpuntje? In mijn ogen wel… Quinten Timber. Dan durf ik gerust te zeggen dat hij de enige was die ondanks alles er nog wel zin in had. 
 
Maar omdat er geen idee en geen enkel plan lijkt te zijn qua speelwijze, is het ook moeilijk te ontdekken wat er nu moet veranderen. Er is geen optie meer buiten het slachtofferen van de trainer om. Hake is ten alle tijden eindverantwoordelijk, maar zijn gehele staf werkt er aan mee. 
 
Het keeperskerkhof, onzekere verdediging, te voorzichtig middenveld en falende spitsen, allemaal aan te rekenen aan een gebrek qua tactiek en idee volgens mijn mening. Want als je alle spelers als individu bekijkt, kunnen zij allemaal enorm goed voetballen naar een ieders kwaliteiten. 
 
Dat er zo omgegaan word met bijvoorbeeld een Maarten Paes (die fouten maakte, absoluut) , om die geen voldoende vertrouwen te geven. Of een Sander van de Streek, vorig seizoen nota bene topscorer maar altijd één van de eerste die geslachtofferd wordt. Waarom? 
 
Ten opzichte van andere jongens die gedurende het gehele seizoen meer vertrouwen lijken te genieten die in meerdere aspecten falen. En toch nogmaals, kijk eens naar de kwaliteiten van elk individu. Het zijn stuk voor stuk jongens die wel degelijk verschil kunnen gaan maken. Maar ik durf gerust te zeggen dat het vuur en het idee ontbreekt. En dat, neem ik de gehele staf, en dus met name eindverantwoordelijke Hake, wel kwalijk.
 
Mijn gedachten gaan nu vooral uit naar Naoki Maeda. Wat een treurige aftocht na 8(!) minuten voetbal. Hopelijk komt deze man sterk terug! Want dit gun je niemand. 
 
Komt Mo nu wel of niet? Mits fit, buitencategorie. En met het wegvallen van Maeda volgens mij één van de weinige opties die over zijn om redelijk goedkoop een speler neer te zetten met de kwaliteiten die goed genoeg zijn. Ik moet er namelijk niet aan denken om weer de zoveelste middenvelder a la Gustafson op ‘rechtsbuiten’ te moeten zien spelen.
 
Tot volgende (hopelijk dan wel een positieve) week.
Dustin

11384

SUPPORTERSVERENIGING FC UTRECHT VOOR EN DOOR SUPPORTERS