Column: Geschrokken

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geschrokken ben afgelopen zaterdag. Ik denk namelijk echt dat we de ondergrens aangetikt hebben. (En dan druk ik het nog voorzichtig uit.) Het klopte gewoon niet. We werden “weggespeeld” door FC Emmen. Gekscherend vroeg ik via Twitter of wij alvast een snipperdag aan konden vragen voor aankomende zondag. Na het zien van de wedstrijd zullen er veel supporters (al is het altijd een wedstrijd op zich.) hetzelfde gevoel hebben gehad. 

Het middenveld, als dat er al was, werd compleet overlopen omdat Brouwers en Bozdogan constant tegen 3 tegenstanders aan het voetballen waren. Dan richt ik me even op Sagnan en Kluivert, laatstgenoemde geef ik nog geruim de tijd om zich te ontwikkelen. Kende een moeilijk en vooral matig debuut. Veel balverlies en foute keuzes met de bal aan de voet. Maar van Sagnan had ik tot nu toe meer verwacht. Komt toch van een redelijk grote club uit Spanje (Real Sociedad red.), en op het eerste oog een snelle maar vooral meedogenloze verdediger. Hij oogt nu voor mij heel erg ongelukkig en zie ik hem als een soort Bambi om zich heen kijken wat er nu allemaal gebeurd. Hij lijkt geen idee te hebben. Taalbarrière? Gewenning? Vast staat dat ook Sagnan veel meer tijd nodig heeft om aan te haken bij het niveau wat wij als supporters graag willen zien. 
 
Eén groot hekel punt heb ik wel. De zogenoemde “zondedekking” bij corners. Dat zijn de ruimtes waar je als verdedigende partij een ruimte afdekt en vanuit daar anticipeert op wat er komen gaat. Ik zie daar geen voordelen in om eerlijk te zijn. Je komt namelijk altijd een stap te laat met inkomende en lopende mensen. Waar is de ouderwetse “mandekking” gebleven? Je persoonlijke duel uitvechten. De lange mannen bij de lange mannen van de tegenstander etc. Natuurlijk kan je een keer een duel verliezen, maar het brengt wel veel minder risico  met zich mee in mijn ogen. En je schept duidelijkheid. Nu stond iedereen om zich heen te kijken zo van: ‘Wie zijn man was dat?!’
 
Er is geen man overboord, we zijn pas drie wedstrijden onderweg. Maar het moet wel echt veel beter, maar daar zullen zij zich echt wel bewust van zijn. Want met 2(!) Punten uit 3 duels tegen respectievelijk RKC, Cambuur en FC Emmen is voor Utrecht begrippen schandalig te noemen. 
 
Laten we hopen dat we er zondag staan, want ik zei het al: Het is een wedstrijd op zich… Al heb ik er, na wat ik gezien heb tot nu toe, een erg hard hoofd in. Maar goed, we zullen er zijn om die jongens te steunen, ze te helpen en ze naar voren te schreeuwen. Zodat wij kunnen zeggen dat de twaalfde man in ieder geval nooit verzaakt. 
 
Tot volgende week,
Dustin 

11451

SUPPORTERSVERENIGING FC UTRECHT VOOR EN DOOR SUPPORTERS