Column: FC Utrecht supporter

Buitenstaanders hebben geen idee. Ook de journalisten van verschillende aanzienlijke voetbalgerelateerde bladen/websites niet. Hoewel zij erg hun best doen om in het hart van de supporter te kruipen, zullen zij het nooit voelen.
 
Zij karakteriseren ons als cynisch, kritisch en vaak onrealistisch. Weten wij dat zelf niet dondersgoed? Je kan het ook zo zien: hoe kritischer wij zijn en hoe veel negatiever wij zijn, des te drukker wij ons maken om onze club. Iedereen met een FC Utrecht hart geeft om de club en heeft het beste met de club voor. Hoe hard zij ook roepen, hoe negatief zij ook zijn… Zij hebben een onvoorwaardelijke liefde en dat is FC Utrecht.
 
Noem het onrealistisch of noem het verwachtingsvol. Noem het cynisch of sarcastisch, noem het kritisch of negatief. Dat mag allemaal, maar noem ons niet “geen echte supporters.”
 
Hoewel diezelfde journalisten dichter bij het vuur zitten dan wij als supporters, betekend niet direct dat je alles uit de journalistiek als waar hoeft te zien. Stef de Bont (Als journalist namens VI “FC Utrecht watcher”) bijvoorbeeld plaatste tijdens de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente deze tweet op Twitter: ‘Minuut 55. We krijgen de boodschap dat het hoofdgebouw van Stadion Galgenwaard wordt afgesloten. ‘We houden er serieus rekening mee dat rond minuut tachtig de supporters voor de deur staan.’
 
Iets wat intern als voorzorg werd gecommuniceerd, werd direct op social media geslingerd. Als journalist begrijpelijk maar erg chique is het niet. Het was zelfs ietwat opruiend, iets dat nooit de bedoeling kan zijn.
 
Weet ook dat wij als supporters vaak in veel emotie wat roepen en dat we vaak even wat tijd nodig hebben om alles te relativeren. Want hoe slecht of hoe goed het ook gaat met FC Utrecht. Er is altijd wel wat te zeggen. Wij zijn trots op onze club en lopen altijd met borst vooruit om onze club voorkeur uit te spreken of te laten zien. Liefde voor die club. Liefde voor een voetbalclub. Iets wat veel objectieve journalisten in dit geval nooit écht kunnen gaan begrijpen.
 
Er worden door buitenstaanders steeds vaker dingen geroepen over de supporters die regelrecht de prullenbak in kunnen. Uit lokken? Provoceren? Vooral zich boven de ‘normale’ supporter geheven voelen omdat zij zogenaamd dichter bij de club staan.
 
Onzin!
 
Diegene die het dichtst bij onze club staan, zijn wij. Wij de supporters. En dat zal ondanks wat zij over ons schrijven altijd zo blijven!
 
Dustin

2131

SUPPORTERSVERENIGING FC UTRECHT VOOR EN DOOR SUPPORTERS