Van Overeem onmisbaar voor FC Utrecht

Een rasopportunist zou bij FC Utrecht spreken over het Joris van Overeem-effect. Als oliemannetje laat hij sinds zijn rentree de rest van het elftal beter functioneren.


Overeem

Een oliemannetje. De term heeft iets onderdanigs, minderwaardigs in zich: alsof je er alleen maar bent om anderen beter te laten functioneren. Toch kan het voor een voetballer een groot compliment zijn. In de nababbel van FC Utrecht - Fortuna Sittard (6-0) legde FOX Sports-commentator Leo Driessen die term voor bij Joris van Overeem. ,,Dat is wel een beetje mijn taak in het team. Ik denk dat de andere spelers op het middenveld meer loskomen", aldus Van Overeem, die zich dus wel in de woorden van Driessen kon vinden. FC Utrecht heeft zienderogen een stijgende lijn te pakken sinds de middenvelder tegen PSV terugkeerde in de basis.

De andere middenvelders Adam Maher, Bart Ramselaar en Simon Gustafson lijken zich meer senang te voelen met de Amsterdammer op het veld. Zoals Van Overeem weer lijkt op de uitblinker die hij vorig seizoen was op een heel ander middenveld.

Vrezen
Van Overeem miste bijna de hele beginfase van de competitie en moest even vrezen voor zijn plek. Al vrij snel na zijn rentree op het trainingsveld deelde trainer John van den Brom hem op trainingen in bij de basisploeg en tegen PSV stond hij er direct. De resultaten spreken voor zich: inclusief het bekerduel met Excelsior’31 won FC Utrecht vier van de vier wedstrijden met Van Overeem als extra middenvelder. ,,Twaalf uit vier, ja. En twee tegendoelpunten in die wedstrijden”, vertelt Van Overeem. Dan een lachje: ,,Waarvan er één viel toen ik al gewisseld was.”

,,Tegen Fortuna ging het natuurlijk vrij makkelijk, maar organisatorisch staat het wel goed”, vervolgt Van Overeem. ,,Ik denk dat iedereen meer met elkaar bezig is om het verdedigend neer te zetten. Dat het besef er is wat het strijdplan is en dat iedereen daaraan bij moet dragen. De wisselwerking was dit keer goed. In het begin van het seizoen was de omschakeling niet altijd even goed en hadden veel tegenstanders het gevoel dat ze tegen ons wel konden voetballen. Dat gevoel is er nu niet meer, denk ik.”

Ajax-uit
De cijfers spreken in het voordeel van Van Overeem. Interessant is het hoe hij, maar ook het Utrechtse middenveld dat afgelopen weekeinde zo uitblonk, zich houdt in de komende twee eredivisieduels. Uit bij Ajax, waar Van Overeem denkt dat de tactiek die FC Utrecht tegen PSV hanteerde wel eens zou kunnen werken. En daarna thuis tegen AZ na de interlandbreak, tegen de club waar hij onder Van den Brom nooit helemaal rendeerde.

Logischerwijs borduurt FC Utrecht voort op de invulling van zondag, waarbij Van Overeem, Sander van de Streek, Adam Maher, Simon Gustafson én Bart Ramselaar spelen. De invulling met veel lopende mensen die ook tegen PSV succesvol was. Waar de dynamiek afgelopen weekeinde vanaf droop. Met oliemannetje Van Overeem dus als een voetballend slot op de deur.

Bron: AD

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht