Zuidam over ontslag: Dit heeft veel impact

Directeur voetbalzaken Jordy Zuidam was gisteravond betrokken bij het ontslag van zijn voetbalvriend Jean-Paul de Jong als hoofdtrainer van FC Utrecht. Dat uitgerekend ‘Mister FC Utrecht’ de zak krijgt bij de club, doet pijn in de Domstad.


001

Bij het aanstellen van clubjongens op verantwoordelijke functies liggen er gevaren op de loer. Teveel krediet, bijvoorbeeld. FC Utrecht was daar misschien wel het meest schrijnende voorbeeld van. Want bij de aanstelling van De Jong als opvolger van de man die hij als assistent-trainer diende, Erik ten Hag, sprak de selectie al twijfels uit. De club drukte zijn aanstelling erdoorheen en geloofde in oplossingen, maar acht maanden later trok het bestuur de uiterst pijnlijke conclusie dat De Jong niet voldoet als hoofdtrainer.

Maar van diens aanstelling heeft Zuidam geen spijt. ,,We zijn een traject met hem gestart en ik vind dat hij het heeft verdiend dat we tot het uiterste zijn gegaan om met elkaar een werkbare situatie te creëren. Dan is het keihard als je de conclusie moet trekken dat het niet gelukt is. We kunnen zeggen dat we er alles aan gedaan hebben. Dus spijt? Nee. Maar het is heel moeilijk, ja. Dit heeft veel impact gehad. Je weet wat hij heeft betekend voor de club en ik ken hem al heel lang, ook op persoonlijk gebied. Ik heb veel respect voor hem en daarmee is deze beslissing een heel zware geweest.”

Geheel onverwachts komt het ontslag van De Jong niet. Sinds zijn aanstelling zijn er altijd twijfels geweest over de chemie tussen hem en zijn spelersgroep. Wederzijdse loyaliteit en de status van De Jong binnen de club hielpen hem aan het hoofdtrainerschap. Het is niet eens dat de resultaten zo slecht waren: het gebrek aan chemie en sportieve ontwikkelingen kosten hem acht maanden later de kop.

,,We hebben er met zijn allen alles aan gedaan om een optimale werksituatie te krijgen”, licht Zuidam toe. ,,Tijdens dat traject zijn er telkens evaluaties geweest en hebben we geprobeerd ons te verbeteren. In de zomer trok Jean-Paul zelf zijn conclusies en stelde hij veranderingen in de staf voor, die we als club ondersteund hebben. Maar het is nooit optimaal geweest. Dan moet je elkaar op een gegeven moment recht in de ogen aankijken en tot de conclusie komen dat het niet gelukt is om een situatie te creëren waarin er honderd procent vertrouwen is. Het wordt heel moeilijk en lastig om dat wél voor elkaar te krijgen en dat past niet bij de ambities van dit seizoen met deze selectie.

Bron: AD

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht