Warme lucht laat grassprietjes groeien

Een enorme tent met warme lucht moet het gras in stadion Galgenwaard weer laten groeien. Met die uitvinding van een Engels bedrijf hoopt FC Utrecht tot aan het einde van het seizoen over een fatsoenlijke grasmat te beschikken.


DVa3mvBWkAEkMuM.jpg-large

Met deze vrieskou groeit het gras niet. De sprieten doen dat pas bij 7,8 graden. Met de tentdoeken wordt de temperatuur kunstmatig omhoog geschroefd: het microklimaat. Het gaat om een proef en mogelijk schaft FC Utrecht het systeem aan. Dat gaat ongeveer 250.000 euro kosten. Het tentzeil met warmtebron kan in een uur over het veld worden gelegd.

Tot aan die dramatische zondag in december beschikte stadion Galgenwaard over één van de beste grasmatten van Nederland. In de uren voor de kraker tegen Feyenoord sneeuwde het zo hard dat voetballen niet meer mogelijk was. Op last van de scheidsrechter werd het veld met schuivers schoongeveegd. 

Cris
Met rampzalige gevolgen, zag ook Arno Harmsen van Grasmeesters uit Doetinchem. ,,In de ochtend had ik de terreinknechten al een appje gestuurd en ze sterkte gewenst”, zegt Harmsen, adviseur in crisistijd. ,,Want het zou een gedenkwaardige dag worden en dat werd het helaas ook. We hebben geprobeerd de mat opnieuw door te zaaien. Dat hebben we twee jaar geleden ook gedaan. Toen herstelde de mat zich prima. Dat lukte nu niet en hebben we er een andere mat ingelegd.”

FC Utrecht voetbalde nog drie wedstrijden op de 'toendra' van Galgenwaard, voordat besloten werd de grasmat te vervangen. ,,We hadden geen keuze meer”, licht Harmsen toe. ,,De spelers wilden er niet meer op spelen en die bepalen het uiteindelijk. Er is toen gekozen voor graszoden van een bedrijf uit Limburg.” 

Tapijt
Het was een risico, omdat niet duidelijk was of de zoden wel aan de ondergrond zouden hechten. Harmsen: ,,Het gras ligt er nu nog los op. Als een tapijt op een gladde vloer ligt. Het is niet zo dat spelers gaan uitglijden, want de mat is behoorlijk dik. Het gras houdt zich goed, maar ik had liever andere, betere zoden gehad, maar we hadden niets te kiezen. Als we het droog houden komt het goed, maar het is zeker geen topmat. Maar ik ben eerlijk gezegd nooit tevreden hoor.”

De tent is een pilot en Harmsen probeert met zijn mensen een microklimaat in Galgenwaard te creëren. ,,Als het veel regent kunnen we het veld afdekken. Met de warme lucht wordt de temperatuur hoger om het gras extra te laten groeien. Eigenlijk het hele jaar door. Het gras groeit het hardst bij 18 tot 20 graden. Dat kunnen we nabootsen onder het tentzeil. Belangrijk is nog wel de lichtinval. Gras heeft ook licht nodig. Dat gaan we nog allemaal meten.”

Veldverwarming
Dan is er nog een voordeel: de veldverwarming kan een paar graden lager of zelfs helemaal uit.  ,,Veldverwarming kost enorm veel energie, omdat het met warm water wordt verwarmd”, weet Harmsen. ,,Met de tent verwachten we, omdat we met warme lucht stoken, veel minder energie te verbruiken. De eerste resultaten zijn goed. Bovendien is het ook duurzaam. Dat vind ik belangrijk.’’

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht