Waarom vijfde worden zo'n ding is bij FC Utrecht

De play-offs zijn allang een feit voor FC Utrecht, maar de als zesde genoteerde club heeft de vijfde plek nog niet uit het hoofd gezet. Dan moet de ploeg morgen wel een resultaat boeken tegen sc Heerenveen en moet VVV-Venlo thuis punten afsnoepen tegen Vitesse.


Sfeer

Vitesse en FC Utrecht staan beiden op vijftig punten, maar qua doelsaldo staat de ploeg van trainer Leonid Sloetski er zó veel beter voor (+17 om +7) dat Vitesse punten moet laten liggen om FC Utrecht nog gelegenheid te geven om vijfde te worden. Dan moet die club uiteraard wel een resultaat behalen thuis tegen sc Heerenveen.

Maar FC Utrecht wil niets aan het toeval overlaten en heeft nog voldoende redenen om voor die vijfde plek te gaan. Het zou voor het eerst in de clubhistorie zijn dat FC Utrecht vier seizoenen op rij in de top-vijf eindigt. Daarbij is het contractueel vastgelegd dat de selectie een bonus krijgt als de vijfde plek de eindnotering is. Een vijfde plek levert ook tonnen aan tv-gelden voor de club op.

Voordeel
En, ook niet onbelangrijk, de vijfde plek biedt ‘thuisvoordeel’ in de play-offs in de halve finales én de eventuele eindstrijd. FC Utrecht begint, als het vijfde of zesde wordt, zaterdag met een uitwedstrijd tegen de nummer acht of zeven van de eredivisie. Dinsdag wacht de return in Stadion Galgenwaard. Precies de volgorde zoals Dick Advocaat het het liefst ziet: eerst uit, dan thuis.

In de finales is het zo dat de hoogst geklasseerde deelnemer aan de play-offs met een thuiswedstrijd eindigt. In het geval van FC Utrecht bestaat daar nog onduidelijkheid over. De lokale driehoek had in eerste instantie moeite met een thuiswedstrijd ná 26 mei. Toen het opschuiven van de competitie ten behoeve van de Europese successen van Ajax ter sprake kwam, stelde FC Utrecht dat de laatste wedstrijd van de play-offs vóór die datum moest zijn omdat het veld gebruikt moest worden voor andere activiteiten. 

Maar de return in de finales van de play-offs staat gepland op 28 mei. De discussie over een eventuele thuiswedstrijd op die 28ste van mei komt nu vanuit de Utrechtse driehoek. Logischerwijs komt er na de laatste speelronde morgenavond meer duidelijkheid over, ook omdat het nog allesbehalve zeker is dat dit daadwerkelijk een issue wordt. De optie bestaat dat FC Utrecht – indien het de finales als nummer vijf bereikt – sowieso met een thuiswedstrijd begint.
Bahebeck

Voordat het play-offsgeweld zaterdag losbarst, sluit FC Utrecht de reguliere competitie in eigen huis af tegen Heerenveen. Advocaat ziet Joris van Overeem, Jean-Christophe Bahebeck en Michiel Kramer terugkeren in de selectie. Bahebeck begint op de bank en ziet zijn perspectieven dit seizoen flink vertroebelen na al zijn afwezigheid. Verder zijn er twee à drie spelers twijfelgevallen voor morgen. Logischerwijs zijn dat de spelers die gisteren niet trainden – Timo Letschert, Othmane Boussaid en Rico Strieder – maar dat wilde Advocaat niet zeggen. Met het oog op de play-offs wil de trainer geen risico nemen met zijn twijfelgevallen.

Advocaat rekent dit seizoen niet meer op Leon Guwara, Urby Emanuelson en Simon Makienok.

Bron: AD 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht