Waarom ben je anders, omdat het Ajax is?

FC Utrecht-trainer John van den Brom heeft zich in de aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Ajax verbaasd over wat dat allemaal losmaakt bij de club. Alle reacties van buitenaf, maar ook de sfeer in de groep hebben hem duidelijk gemaakt, dat het bezoek van Ajax aan de Galgenwaard iets speciaals met zich meebrengt, maar als relatieve nieuwkomer kijkt hij daar met een nuchtere blik naar.


Galgenwaard

„Waarom is het zo bijzonder? Ik hoor niet anders dan dat FC Utrecht-Ajax enorm leeft. Het is mijn eerste thuiswedstrijd tegen Ajax. En ik weet vanuit het verleden, dat het altijd beladen wedstrijden zijn geweest. Maar ik merk ook, dat het wel diep zit, in alle opzichten.”

Zelfs op het trainingsveld heeft Van den Brom teruggezien, dat het bezoek van Ajax extra krachten en emoties losmaakt. „Ik zie het ook bij de spelers. Er is een verandering in gedrag richting zo’n wedstrijd, dat merk je, dat voel je. Ik verbaas me daar soms wel eens over. Dan denk ik: ’Waarom is dat?’ Waarom ben je anders, omdat het Ajax is. Vorige week na de wedstrijd tegen VVV heb ik gezegd, dat we meer hadden kunnen doen qua energie, beleving en strijd. Deze week in de training merk je wel, dat er iets anders aankomt. Ik kan me daar wel over verbazen. Ik vind dat je dat altijd moet hebben als speler.”

Uitverkocht stadion
De wetenschap dat FC Utrecht de Galgenwaard compleet heeft uitverkocht voor de beladen wedstrijd spreekt bij Van den Brom tot de verbeelding. „Ik weet dat een vol stadion dat achter de ploeg staat iets doet met een elftal. Dan kan een ploeg een stapje extra geven. Ik heb in Utrecht ook aan de andere kant op de bank gezeten. Dat is niet leuk voor de tegenpartij. En dit is daarin een overtreffende trap. Laat ik voorop stellen dat ik het mooi vind. Ik kijk daar ook wel naar uit. Ik ga er zeker van genieten, al kan ik alleen genieten, als we die wedstrijd ook winnen, anders kan ik van weinig dingen genieten.”

Van den Brom is wel bedacht op een overreactie bij zijn spelers. „Het gevaar is er wel, dat je als een kip zonder kop gaat rennen en vliegen. Je moet niet jezelf voorbij gaan lopen, maar ik verwacht dat niet, omdat wij een ploeg hebben die met verstand speelt. We moeten bij ons plan blijven hoe we Ajax moeten bestrijden. We hebben een mooi voorbeeld in de wedstrijd FC Groningen-Ajax. Daar was het ook een gekkenhuis. Als Ajax uitspeelt, dan hebben ze daar vaker last van. Dat weet ik nog wel uit de tijd, dat ik daar speelde, ook al is dat lang geleden. De wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax is een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is, als je met je hoofd speelt, maar zeker ook met je hart en veel strijd en beleving erin gooit. Dat is de basis om succesvol te zijn. Daar moeten wij met z’n allen voor zorgen.”

In Amsterdam was het krachtsverschil groot tussen Ajax en FC Utrecht. De thuisploeg was heer en meester en won met 4-0. Van den Brom is ervan overtuigd, dat het krachtsverschil nu minder groot zal zijn. „De steun van het thuispubliek speelt daarbij een rol, maar we weten ook, dat Ajax toen echt goed was. Dat vind ik nu minder. Dat vinden ze zelf ook, lees ik van hun kant. Er zijn genoeg dingen aan te dragen, waar we op in kunnen spelen.”

Kerk terug
Van den Brom heeft tegen Ajax weer de beschikking over Gyrano Kerk, die afgelopen zondag tegen VVV-Venlo ontbrak door een teenblessure. Mark van der Maarel ontbrak deze week een aantal dagen op het trainingsveld vanwege ziekte, maar heeft vandaag de training hervat en is gewoon inzetbaar zondag. Naast de langdurig geblesseerde Willem Janssen en Maarten Paes zijn ook Joris van Overeem, Mitchell van Rooijen en Adrian Dalmau nog niet beschikbaar. De eerste twee zijn op de weg terug en hebben de individuele veldtraining hervat. Bij Dalmau ligt dat ingewikkelder. „Het is niet te zeggen hoe lang het met hem gaat duren, omdat hij nog niet op het veld is. Als ik hem elke dag op de training heb, kan ik zien of het de goede kant opgaat, zoals het geval is met Joris (van Overeem, red.). Joris kennende, gaat dat niet lang meer duren. Die is nu alweer ongeduldig.”

Bron: Telegraaf

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht