Veertien feitjes over FC Twente - FC Utrecht

Veertien feitjes over FC Twente - FC Utrecht

Allerhande aardige wetenswaardigheden en een flink stel foto"s van eerdere ontmoetingen. Om in de stemming te komen voor de wedstrijd van overmorgen (zondag)!

Het debuut van Jens Toornstra voor FC Utrecht. Klinkt gek misschien, maar als ze die partij zich érgens kunnen herinneren, dan is dat wel in Enschede. Op 3 februari 2013 scoorde de middenvelder tijdens z’n eerste duel in Utrechtse dienst 1 keer in De Grolsch Veste, en bereidde hij ook nog eens 2 goals voor. Mede, en misschien zelfs wel een beetje met name, dankzij Toornstra won FC Utrecht in Overijssel met 2-4 die dag.
Met die partij is ook meteen de laatste competitiezege van de Utrechters in Enschede genoemd. Van de laatste 11 keer dat FC Twente – FC Utrecht in de Eredivisie werd gespeeld, wonnen de Tukkers 8 keer, werd het 2 keer gelijk en was er dus die ene zege op de dag dat Toornstra voor het eerst een FC Utrecht-shirt aantrok.

 

Een zwartkijker zou van die wetenschap wellicht wat humeurig worden, een Utrechtse positivo haalt graag de meest recente onderlinge ontmoeting erbij. FC Twente 1-3 FC Utrecht, in de eerste ronde van de KNVB Beker van dit seizoen.

Dat neemt niet weg dat FC Twente in uitstekende vorm verkeert. Het team van René Hake is ongeslagen in de laatste 7 Eredivisiepartijen; 3 zeges en 4 puntendelingen.

 

Na het vertrek van steunpilaar annex creatief brein annex doelpuntenmachine Hakim Ziyech naar Ajax is er in De Grolsch Veste een nieuwe Sterke Man opgestaan: Enes Ünal. De door FC Twente van Manchester City gehuurde Turk is met 8 doelpunten gedeeld Eredivisietopscorer.

 

Grappig weetje: de enige speler van FC Twente die ooit topscorer van de Eredivisie werd, moest de eer dat seizoen ook delen met een Feyenoorder. Het was in de jaargang 1968/1969 dat Dick van Dijk (FC Twente) en Ove Kindvall (Feyenoord) allebei 30 goals maakten.

 

Ünal ligt op koers om de meest scorende Turk in een Eredivisieseizoen te worden. Die eretitel is nu nog in het bezit van Colin Kazim-Richards, die 11 goals lukte namens Feyenoord in de jaargang 2014/2015.

 

Het Manchester City-gehalte in Enschede is flink. Van de 21 goals die de Tukkers noteerden, werden er 14 (!) gemaakt door huurlingen van The Citizens: naast Turk Ünal (8) zijn dat de Kosovaarse Noor Bersant Celina (4) en de Ghanees Yaw Yeboah (2), die overigens in het verleden nog eens op proef was bij FC Utrecht.

 

FC Utrecht is 4 wedstrijden op rij ongeslagen. In die 4 partijen maakten de Utrechters 7 goals en werden 2 doelpunten geïncasseerd.

 

In de laatste 11 uitwedstrijden die de Domstedelingen in de Eredivisie speelden, scoorden ze telkens minstens 1 keer. Die reeks begon op 31 januari, toen FC Twente met 3-1 te machtig was voor het team van trainer/coach Erik ten Hag.

 

Lukt het om die serie van 11 naar 12 partijen uit te breiden, dan is dat een evenaring van het clubrecord. Dat werd neergezet in de periode september 1972 - april 1973.

 

In Enschede kan Kevin Conboy zijn 100ste Eredivisieduel spelen. De Deen kwam bij NEC en FC Utrecht tot nu toe tot zijn 99 optredens op het hoogste niveau van Nederland.

 

Willem Janssen, aanvoerder van FC Utrecht, verruilde het shirt van de Tukkers in 2013 voor dat van de ploeg uit de Domstad. De verdediger speelde 63 Eredivisiewedstrijden voor het team uit Enschede. Hij staat overigens op scherp.

 

FC Utrecht gebruikte dit seizoen 23 spelers; samen met Ajax, PEC Zwolle en Go Ahead Eagles het meeste van alle Eredivisieteams. 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht