Utrecht blunderde door vast te houden aan De Jong

Dat clubicoon Jean-Paul de Jong als een beschadigde trainer na acht maanden als hoofdcoach de Galgenwaard moet verlaten, mag het bestuur van FC Utrecht zich op alle fronten aanrekenen.


Galgenwaard

Simpel beschouwd kondigde het ontslag van De Jong zich al aan sinds het vertrek van trainer Erik ten Hag naar Ajax. Nog voordat hij als hoofdcoach naar voren werd geschoven, lekte de interne onvrede bij de spelersgroep uit en werd er openlijk getwijfeld aan de capaciteiten van de trainer.

Acht maanden later is de bittere conclusie dat de club al die tijd heeft vastgehouden aan een trainer die nooit het volle vertrouwen had. In het begin kon alle kritiek en ophef over interne stampij nog redelijkerwijs worden weerlegd, maar naarmate zijn ontslag dichterbij kwam werd het verhaal naar de buitenwacht steeds ongeloofwaardiger. De klik was er niet, kwam er niet en naar buiten toe verslechterde het imago van De Jong steeds meer – met als dieptepunt het interview bij de NOS waarmee door voetbalpraatprogramma’s en op internet de draak werd gestoken.

Grootaandeelhouder Frans van Seumeren had De Jong de functie van hoofdtrainer in het vooruitzicht gesteld, toen die zich als assistent naast Ten Hag voegde. Interne protesten voor lief nemend drukten de directie en hij de aanstelling van De Jong er doorheen, al werd nog even gekeken naar andere kandidaten. 

Met De Jongs statuur binnen de club als zijnde ‘Mister FC Utrecht’ kreeg hij het voordeel van de twijfel. Puur op loyaliteit werd zijn hoofdtrainerschap erdoor geduwd, want met de belofte die hem gedaan was, zou hem passeren gelijk staan aan hem afserveren. De Jong kreeg zijn droombaan, maar begon meteen op een achterstand. Bij de club werd er te makkelijk vanuit gegaan dat de brandjes wel geblust zouden worden.

De Jong liet FC Utrecht niet vaak sprankelend spelen, maar met zijn cijfers was weinig mis. Ga maar na: alleen de drie traditionele topclubs en AZ pakten in de tijd van zijn bewind meer punten dan FC Utrecht. Europees voetbal werd vorig seizoen maar ternauwernood misgelopen. Maar nooit kregen De Jong en de spelersgroep de zo vurig gewenste klik.

Dat de communicatie tussen de trainer en zijn groep zo stroef verliep en dat de chemie er nooit kwam, deed hem besluiten om bij een evaluatie in de zomer een hernieuwde structuur van zijn staf voor te stellen. De Jong zou zelf een ‘managende rol’ krijgen; het belangrijkste werk op het trainingsveld kwam in handen van zijn assistenten Rick Kruys en Marinus Dijkhuizen. De club had op dit moment kunnen ingrijpen, maar het voorstel van De Jong kreeg – ondanks het broze vertrouwen van de spelers die het voor hem moesten doen – de steun van het bestuur.

Nu, slechts vier eredivisiewedstrijden na dat besluit, is De Jong als een beschadigd trainer ontslagen en vertrokken bij FC Utrecht. De club heeft na een roerige transferwindow een selectie staan die de potentie heeft om hoge ogen te gooien dit jaar. De matige seizoensstart, waarin de club niet verder kwam dan een zege op PEC, twee ondermaatse gelijkspelletjes tegen laagvliegers Fortuna Sittard en VVV-Venlo en een afstraffing bij PSV, was slechts een bevestiging van de afgelopen maanden. De rek was eruit, FC Utrecht werd niet meer beter onder deze trainer.

Naar buiten toe werd steeds duidelijker dat er geen klik was tussen De Jong en de spelers. De club handelde uitermate onhandig in de communicatie over de vernieuwde rol van De Jong, die hij maar niet helder uitgelegd kreeg en misschien wel niet kon uitleggen. Recent kwakkelde hij zelf in een camera-optreden bij de NOS, leek hij genegeerd te worden door de reservebank na afloop in Sittard en kreeg hij het aan de stok met een gefrustreerde Simon Gustafson na een wissel.

Maar waar ligt de schuldvraag? Dat De Jong in acht maanden communicatief niet beter werd naar zijn groep toe en ook geen klik kreeg, mag hem worden aangerekend. Maar met name Van Seumeren en de directie hebben veel te lang geloofd in een onhaalbaar project, waarbij meerdere signalen over een niet te voorkomen breuk werden genegeerd. Met als pijnlijk resultaat dat hét clubicoon, ‘Mister FC Utrecht’, beschadigd naar buiten stapt als één van de snelst ontslagen eredivisietrainers in een lopend seizoen.

En wie hem opvolgt? Vrijwel alle kandidaten van eind 2017, van Mitchell van der Gaag tot Stijn Vreven, zijn inmiddels onder de pannen. Wat de knulligheid van de situatie nog maar eens bevestigt. 

Bron: AD

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht