Trendbreuk bij Ajax met keuze voor Erik ten Hag

Met de beoogde aanstelling van Erik ten Hag kiest Ajax voor een hoofdtrainer die wars is van de dogma’s die normaal gelden voor een coach van de Amsterdammers. Ten Hag is een trainer die zich niet vastpint op één speelwijze.


IMG_1976

De vraag is gerechtvaardigd of het in Amsterdam heilige 4-3-3 nog wel zo heilig blijft. Op dat vlak gaat de vergelijking op met Martin Jol, ook een buitenstaander zonder verleden bij de club. Ook Peter Bosz kende geen geschiedenis bij Ajax, maar raakte qua voetbalopvatting juist in alles waar de club voor staat; aanvallend en dominant voetbal.

Ten Hag staat te boek als een ongekend gedreven trainer die als coach de absolute top ambieert. Hij bouwde zijn carrière geleidelijk op. Werkte als assistent-trainer van Fred Rutten bij FC Twente en PSV en werd vervolgens trainer van het tweede elftal van Bayern München toen Pep Guardiola daar hoofdtrainer was. Vervolgens maakte hij indruk als eindverantwoordelijke bij Go Ahead Eagles en FC Utrecht. Juist deze opsomming leert dat Ten Hag bij Ajax in een voor hem nieuwe situatie terecht komt. Zijn grootste uitdaging zal zijn om te laten zien of hij het aankan: voor het eerst de grote man zijn bij een topclub waar zijn werk veel meer dan elders onder een vergrootglas ligt.

Vernieuwende trainer 
Ten Hag staat bekend als een vernieuwende trainer die het verschil maakt met tactische keuzes en zijn ploegen in meerdere systemen kan laten spelen. Vooral van dat aspect is Ajax’ technisch directeur Marc Overmars zeer gecharmeerd. Ten Hag heeft bewezen dat hij uitstekend kan werken met spelers die eerder in hun carrière op een zijspoor waren beland.
Maar een grote naam met een glansrijke interlandcarrière waarop hij kan terugvallen, is Ten Hag niet. Marcel Keizer was het levende bewijs hoe moeilijk het is om met die status te overleven bij tegenslag in Amsterdam.

Bron: AD

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht