Ten Hag: "We worden steeds gevaarlijker"

Ten Hag: "We worden steeds gevaarlijker"

Trainer/coach Erik ten Hag blikt vooruit op de wedstrijd van morgen (zaterdag) tegen Willem II.

FC Utrecht begint aan een Engelse week. De eerste partij van een drieluik waartoe ook FC Groningen-thuis en NEC-thuis behoren is morgen (zaterdag) in Tilburg. Daar is Willem II de tegenstander van de Utrechters. FCUtrecht.nl blikte met trainer/coach Erik ten Hag vooruit op het treffen met de Tricolores.
In de meest betekenisvolle voorbereidingswedstrijden (tegen Lierse SK, Bnei Yehuda Tel Aviv, RCD Espanyol en 1. FC Union Berlin) en de eerste zes competitiepartijen van dit seizoen, scoorde FC Utrecht precies één keer vaker dan één maal. Dat was in het uitduel met sc Heerenveen. In de duels die zijn gespeeld ná dat ijkpunt, 16 september, maakte FC Utrecht achtereenvolgens 3 (FC Twente-uit), 2 (Sparta-thuis), 2 (Ajax-uit) en 3 (Go Ahead Eagles-thuis) doelpunten. Kortom: wie naar de cijfers kijkt, kan concluderen dat de motor van de voetbalploeg die FC Utrecht heeft, steeds beter op toeren komt.

‘Wij kunnen ontzettend goed spelen’
“Je ziet het team groeien”, onderkent trainer/coach Erik ten Hag. “Dat zag je ook weer in de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Go Ahead Eagles. Ondanks een moeilijke eerste helft. Daarin kwamen we op voorsprong via een wat gelukkige goal, maar die kwam voort uit een aanvalsopbouw waarop we hadden getraind. Na de rust, toen we goed in de gaten hadden hoe de Eagles te bestrijden, zetten we het vrij goed om. En dan zie je dat wij ontzettend goed kunnen spelen.”

Een groeiend team
“We zijn op de goede weg”, gaat Ten Hag verder in één van de skyboxen op de vijfde etage van Stadion Galgenwaard. “We moeten morgen, in de wedstrijd tegen Willem II, weer voortborduren op de partij van vorige week. We bevinden ons in een reeks wedstrijden met perspectief. Ons team is groeiende en de tegenstanders die we treffen, staan niet in de top van het klassement. Dan is het trouwens geen vanzelfsprekendheid dat je wint”, aldus de oefenmeester. “Het begint altijd met een winnaarsmentaliteit. De intentie hebben op een topprestatie te leveren. Dáárom speel je voor FC Utrecht.”

‘Op dat vlak maken we stappen’
FC Utrecht wordt weleens een reactief spelende ploeg gespeeld, maar de werkelijkheid is dat na negen speeldagen in de Eredivisie slechts vier teams een hoger gemiddeld percentage balbezit hebben: de nummers één tot en met vier van het klassement. “Maar”, nuanceert Ten Hag, “het gaat er natuurlijk niet alleen om dát je de bal hebt. Het is belangrijk wáár je die hebt en wat je ermee doet. Ook op dat vlak maken we stappen. We kunnen steeds beter variëren in wat we met de bal doen. Daar werken we ook iedere training en wedstrijd aan. Er zijn accenten gelegd, en die zag je er de voorbije weken regelmatig uitkomen tijdens de wedstrijden.”

Steeds gevaarlijker
“We worden steeds gevaarlijker”, vervolgt Ten Hag. “En komen steeds vaker voor de goal. Waren we in het begin van dit seizoen heel afhankelijk van de goals van Sébastien Haller, inmiddels zie je dat we steeds meer spelers hebben die kunnen scoren.” In totaal zijn dat er bij FC Utrecht trouwens 9; alleen Ajax, PSV (ieder 10) en koploper Feyenoord (11) hebben er meer.

‘Driehoek in stelling brengen’
Voorin, en dat helpt enorm bij het maken van doelpunten, is er sprake van een goed functionerende driehoek bij FC Utrecht. Sébastien Haller, Richairo Zivkovic en Nacer Barazite vormen die. “Die driehoek is groeiende. Er zit ontzettend veel beweging in. De rest van de ploeg maakt veel ruimte. Die scheppen heel goed de voorwaarden om die driehoek in stelling te brengen”, schetst Ten Hag. “Er ontstaan steeds meer automatismen en daardoor ook steeds meer kansen. Al blijft de basis van winnen toch het defensieve. Als we dat goed blijven uitvoeren, zoals we de laatste weken meestal hebben gedaan, dan heb ik vertrouwen in goede resultaten.”

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht