Ten Hag: "We gaan makkelijker voetballen"

Ten Hag: "We gaan makkelijker voetballen"

Trainer/coach Erik ten Hag blikt vooruit op FC Utrecht - Excelsior.

Zondag gaat de bal weer rollen in Stadion Galgenwaard. FC Utrecht speelt tegen Excelsior. FCUtrecht.nl blikte met trainer/coach Erik ten Hag vooruit op het duel met de Kralingers, dat om 12.30 uur begint.
Een Eredivisieseizoen is als een, pak ‘m beet, pizza. De verschillende schijven representeren reeksen met wedstrijden. Tussendoor vaak interlands, en een winterstop van enkele weken. De derde schijf, het derde blok, zit er bijna op. Zondag wacht de afsluiter van die serie partijen: FC Utrecht – Excelsior. “Vooraf zeiden we: dit is een blok met perspectief. Tot nu toe hebben we het aardig gedaan. Niet optimaal, want na de zeges op Go Ahead Eagles, Willem II en FC Groningen lieten we in de tweede helft tegen NEC wat liggen”, aldus trainer/coach Erik ten Hag van FC Utrecht, die zijn ploeg de voorbije periode door zag gaan in het toernooi om de KNVB Beker en zag oprukken op de Eredivisieranglijst.

98 of 99 is geen 100
“Je ziet dat we makkelijker gaan voetballen”, constateert de oefenmeester bovendien. “Maar we moeten, om tot resultaat te komen, wel elke keer álles afroepen. Telkens 100 procent zijn. Het is niet genoeg om 98 of 99 procent te zijn, dat hebben we tijdens de tweede helft van de wedstrijd tegen NEC ook kunnen zien.”

‘Steeds meer automatismen’
Eén van de voordelen van het feit dat FC Utrecht makkelijker voetbalt, is dat de ploeg meer kansen schept. “Er komen ook steeds meer automatismen in de ploeg”, stelt Ten Hag. “Die groei is er. We wisten in augustus, in september, dat zoiets tijd nodig zou hebben.”

Het staat
“Iedere trainer zal zeggen: we hadden een paar punten meer kunnen hebben”, maakt de oefenmeester een tussenbalans op. “We staan defensief en organisatorisch aardig”, schetst hij. “Ondanks het inpassen van bijvoorbeeld Robin van der Meer en de nieuwe rol van Willem Janssen, waarin hij zich steeds meer gaat vinden. Dat gezegd hebbende: verdedigen is een teamproces, dat begint bij de aanvallers. Daarin mag je niets laten liggen.”

Drie duels in één week
In het duel met NEC, waarin FC Utrecht na een ijzersterke eerste helft in de tweede helft geen vuist meer kon maken, leek het volle schema van de Domstedelingen mee te spelen. Drie potten in één week, en dan tegen een team spelen dat met midweekse bekerverplichtingen niet te maken had; het toonde zich. In dat kader is Ten Hag ook niet in zijn hum met de loeizware decemberweek die zijn team wacht. Op 11 december thuis tegen Heracles Almelo, op 14 december een bekeruitwedstrijd tegen PEC Zwolle en dan op 17 december alweer uit tegen Roda JC Kerkrade aantreden. “Dat programma brengt ons in een beroerde positie. We wilden graag een wedstrijd verplaatsen om tot een gelijkere arbeids-rustverhouding te komen, maar kregen nul op het rekest van de KNVB. Spijtig, zeker omdat vorig seizoen de wedstrijd van Feyenoord voorafgaand aan de bekerfinale wél verplaatst kon worden op basis van dezelfde argumenten.”

Het blok goed afsluiten
Tegen Excelsior telt dat allemaal nog niet. Dan gaat het maar om één ding: drie punten. Ten Hag, die het in het duel met de Kralingers zonder Sean Klaiber, Jeff Hardeveld en Edson Braafheid moet stellen, is er duidelijk over: “De vorige week was een goede, ondanks de twee punten die we tegen NEC lieten liggen. Dit is weer een nieuwe week, waarin we moeten gaan voor de overwinning.”

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht