Ten Hag: "Op goede moment roofdier zijn"

Ten Hag: "Op goede moment roofdier zijn"

FC Utrecht kruist zondag de degens met Willem II. In Stadion Galgenwaard begint de wedstrijd die dag om 14.30 uur. FCUtrecht.nl blikt met trainer/coach Erik ten Hag vooruit op het treffen met de Tilburgers.
“De manier waarop we de wedstrijd tegen SC Cambuur afgelopen week hebben aangenomen, stemde tot tevredenheid”, aldus Ten Hag. “De alertheid, de scherpte, de focus, het nemen van de verantwoordelijkheid. Dat was allemaal aanwezig. Spelers kunnen niet altijd top zijn. Het zijn geen robots. Een robot stel je in en die levert dan steeds dezelfde prestatie. Bij een voetballer werkt dat anders. Je kunt niet altijd top zijn, maar je kunt altijd honderd procent taakbewust spelen. Dat ging tegen SC Cambuur heel aardig. Het verklaart ook voor een deel waarom we daar de nul hielden.”

‘Het moet veel pro-actiever’
Een goed rapport dus voor de ploeg uit de Domstad, maar wel één met daarin aandachtspunten. “Met name in het offensieve gedeelte zijn er verbeteringen mogelijk”, aldus de oefenmeester van de Utrechters. “We moeten meer kansen creëren en in de voorste linie moet er meer beweging zijn. Het moet veel pro-actiever.”

Roofdier
In Leeuwarden was het dat, zeker voor de rust, niet altijd. Lang bleef het 0-0. In het slot van de partij sloeg FC Utrecht twee keer toe: 0-2. FC Utrecht scoort relatief vaak in de eindfase van wedstrijden. “Dat heeft te maken met de opties die we hebben”, verklaart Ten Hag. “We zijn variabel. En we zijn conditioneel goed, al denk ik dat daar nog wel wat meer lucht in zit. Dat we in de slotfase van de wedstrijd het verschil kunnen maken, is een prettig gegeven. Maar dat we nu vaak in het slot hebben gescoord, is geen garantie dat-ie altijd gaat vallen. Je kunt het verschil ook in het eerste gedeelte van de wedstrijd maken. Daarvoor moet je op het goede moment een roofdier zijn en de situaties waarin je dat moet zijn, herkennen.”

Dubbele rentree
Of Jeff Hardeveld en Willem Janssen op korte termijn al het verschil in de eerste ploeg kunnen maken, valt te bezien. Feit is dat het duo afgelopen maandag, na respectievelijk tien en vier maanden afwezigheid vanwege blessureleed, terugkeerde op het wedstrijdveld. Verdediger Hardeveld en middenvelder Janssen speelden in Hengelo, onder toeziend oog van onder anderen Ten Hag, 45 minuten mee in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd van Jong FC Utrecht tegen Jong FC Twente. “Het is verheugend dat ze teruggekeerd zijn. Daarmee begint het. Jeff is er heel lang uitgeweest, Willem iets minder lang. Op het trainingsveld stuwen zij het niveau omhoog.”

‘Berg overwonnen’
Hardeveld en Janssen lieten een goede indruk achter tijdens hun rentree. “Uitstekend. Ze hebben bijgedragen aan het goede resultaat dat de beloftenploeg in Hengelo behaalde. Zeker voor Jeff was het een enorme opluchting om eindelijk weer op dat veld te staan. Je voelt de spanning dan weer, je gaat spelen en dat lukt. Dan heb je weer een berg overwonnen, als speler. En zo moeten er nog meer bergen worden overwonnen. Terugkeren in de wedstrijdselectie van het eerste elftal, dat is de volgende berg.”

Vraagtekens
Een wellicht wat kleinere maar op dit moment niet minder uitdagende beklimming wacht Yassin Ayoub, Patrick Joosten en Chris Kum. “Yassin heeft in Leeuwarden niet zijn rib gebroken, zoals we aanvankelijk vreesden. Maar hij heeft de hele week niet getraind. Wellicht is hij er zondag bij. Zeker is dat niet. Achter zijn naam, en die van Joosten en Kum, staat een vraagteken.”

‘Ageren de beste manier’
Willem II is zondag de opponent. Ten Hag kent de tegenstander, weet wat zijn ploeg kan verwachten. “Het is aan ons om zondag het verschil te maken. Dat zullen we doen met respect voor de tegenstander, daarnaast rekening houdend met hun sterktes en zwaktes. We hebben ons verdiept in Willem II, maar ik richt me op ons eigen spel. Ageren is de beste manier om de tegenstander te bestrijden.”

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht