Teksten UEFA-baas Ceferin sterken FC Utrecht

Waar de rechter gisteren een einde maakte aan de promotie-aspiraties van Cambuur en De Graafschap, heeft FC Utrecht nog altijd goede hoop dat de ploeg alsnog een bekerfinale kan spelen met als inzet de groepsfase van de Europa League. Mogelijk speelt UEFA-baas Aleksander Ceferin daar een rol in.


AZ

Nee, de uitspraak van gisteren kwam niet bepaald als een verrassing voor FC Utrecht. Is ook niet per se relevant, want de Domstedelingen vechten het besluit van de KNVB aan bij de UEFA. Sterker nog, de uitspraken van UEFA-baas Aleksander Ceferin vanmorgen toverden juist een glimlach op de Utrechtse gezichten. Ceferin noemde het ‘voorbarig’ dat in enkele landen, waaronder Nederland, de competitie zo vroeg is beëindigd.

Het klopt dat minister-president Mark Rutte sportwedstrijden tot 1 september heeft verboden, maar sportminister Martin van Rijn sloot eerder deze week niet uit dat er vóór die datum gevoetbald kan worden. En zie daar de ruimte voor een bekerfinale, zo denken ze bij FC Utrecht. De kans is aanwezig dat de datum waarop de Europese ticketverdeling moet zijn ingediend bij de UEFA, 25 mei, wordt opgeschoven. Daardoor is ook de eis dat op 3 augustus alle competities moeten zijn afgerond geen harde meer. Kijk maar eens hoeveel competities nog worstelen met de afhandeling van het huidige seizoen. In de ruimte die daarin zou ontstaan, ziet FC Utrecht kansen.
 
,,Als je de uitspraken van Ceferin leest en dat koppelt aan de uitspraken van Van Rijn, is er best kans dat de UEFA vraagt om nog eens even goed naar alternatieve mogelijkheden voor de bekerfinale te kijken. Het gaat slechts om één wedstrijd”, aldus advocaat Frans de Weger, die FC Utrecht samen met zijn collega Jeroen Bedaux bijstaat. ,,In Frankrijk hebben ze het bekervoetbal bewust opgeschort in plaats van stopgezet. Heeft de KNVB zich niet in een lastige positie gemanoeuvreerd door niet hetzelfde te doen? Ik sluit echt niet uit dat de UEFA die beslissing van de KNVB te voorbarig vindt.”

Flow
FC Utrecht put hoop uit het feit dat de UEFA de ticketverdeling van de KNVB nog moet bekrachtigen. Dat de deadline van 25 mei mogelijk opschuift, biedt volgens de club een opening. ,,Je merkt dat de voetbalwereld in een positieve flow zit”, aldus De Weger. ,,Het gaat nu heel snel. Bondskanselier Angela Merkel zei een week voor het besluit van een hervatting van de Bundesliga nog dat we aan het begin van de pandemie staan. Een week later wordt besloten om de competitie weer voort te zetten. Wij hopen natuurlijk dat de tijd ons gunstig gezind is, dat we over twee weken een nog verdere afname zien van de coronagevallen.”

,,Kijk, het gaat FC Utrecht er gewoon om alle mogelijkheden onderzocht worden”, aldus De Weger. ,,We verwijzen in ons dossier ook naar de guidelines van de UEFA, waarin juist ook uitdrukkelijk staat dat alle opties moeten worden onderzocht. Ceferin willen we daar ook bij betrekken. Stel dat het straks goed gaat in de Bundesliga, dan wil ik nog wel zien of de UEFA het besluit van de KNVB bekrachtigt. Als het niet goed gaat, als we op een dood pad terechtkomen of als het onverantwoord is, ja, dan wordt het ook voor FC Utrecht ook terecht een ander verhaal.”
 
CAS
Natuurlijk houdt FC Utrecht ook rekening met een afwijzing van de UEFA. De club zal dan de optie bekijken om naar het CAS (het Hof van Arbitrage voor Sport, red.) te stappen. Zelfs een gang naar de voorzieningsrechter is nog niet uitgesloten, al lijkt dat een onbegonnen zaak na de uitspraak van gisteren. Maar eerst, voordat FC Utrecht verder praat met de UEFA, reist een afvaardiging van de club dinsdag af naar Zeist voor een gesprek met KNVB-directeur Eric Gudde en -voorzitter Just Spee.

Dat gesprek stond al gepland en heeft niets te maken met de uitspraak van de rechter in de zaak van Cambuur en De Graafschap. Daarin wil FC Utrecht bekijken of het een optie is om gezamenlijk met de KNVB tot een oplossing te komen, zeker nu (oefen)wedstrijden voor 1 september een serieuze optie lijken. De Weger: ,,Want als daar ruimte ontstaat, waarom kun je dan geen bekerfinale spelen?”

Bron: AD 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht