Sané kende FC Utrecht vooral van de PlayStation

Trainer John van den Brom (FC Utrecht) kan morgen beschikken over Lamine Sané (32) in de kwartfinale van de KNVB-beker tegen Go Ahead Eagles. De voormalig Senegalees international begint op de bank.


Schermafbeelding 2020-02-12 om 20.29.57

De rechtsbenige centrale verdediger Lamine Sané speelde in de Champions League, de Europa League, kwam tot bijna 200 wedstrijden in de Ligue 1, was tijdenlang basisspeler bij Werder Bremen, speelde tot 2015 voor Senegal 35 interlands én was in de laatste fase actief in de MLS bij Orlando City. Na zijn Amerikaanse avontuur was hij transfervrij totdat FC Utrecht hem afgelopen vrijdag contracteerde. ,,Ik had opties in Turkije en China, maar het project hier was beter voor me”, vertelde Sané vanmiddag. ,,Of ik de club al kende? Eerlijk? Van de PlayStation. En in de tijd dat Jordy Zuidam (technisch directeur van FC Utrecht, red.) speelde, had ik er al eens van gehoord.”

Na de blessure van aanvoerder Willem Janssen, die door een gescheurde kruisband het restant van het seizoen mist, wilde FC Utrecht alleen een externe verdediger halen als er écht sprake van een versterking was. Anders wilde de club vol inzetten op de talenten die bij Jong FC Utrecht hun vlieguren maken, zoals Tommy St. Jago (20). Het Franse talent Thomas Basila (20) van FC Nantes was lange tijd in beeld, maar bleek onhaalbaar. Fans van FC Utrecht waren er na het sluiten van de transfermarkt niet gerust op dat hun club er goed aan deed om het seizoen af te maken met de uitgedunde verdedigingslijn, omdat ook Giovanni Troupée al op huurbasis weg was naar FC Twente. FC Utrecht had slechts nog Sean Klaiber, Mark van der Maarel, Justin Hoogma, Urby Emanuelson en Leon Guwara als serieuze opties achterin.

Opties
Zuidam was er niet gerust op en hield ook na het sluiten van de window zijn oren en ogen open voor eventuele transfervrije opties. ,,En dat zijn er nog steeds heel veel”, verklapte Van den Brom vanmiddag. Sané kwam in beeld en vrijdag trainde hij voor het eerst mee, nog zonder contract. Dezelfde middag was alles al in orde. De Senegalees tekende tot het einde van het seizoen. Bij FC Utrecht komt Sané met Jean-Christophe Bahebeck een eveneens Franssprekende speler tegen, één die hij nog kent van enkele confrontaties in de Ligue 1. Linksback Leon Guwara kent hij nog van Werder Bremen.

Nu is de eredivisie Sanés nieuwe bestemming. ,,Ik ken sommige clubs. Eén waarvan ik de naam niet mag zeggen, omdat het de grote rivaal is. Ajax, natuurlijk, die club zagen we in de Champions League. En ik ken PSV”, aldus Sané. Nu is de vraag wanneer de verdediger zélf zijn eerste minuten in Nederland gaat maken. In september speelde hij voor Orlando City zijn laatste wedstrijd. ,,Dat is al een lange tijd geleden, maar ik ben fit gebleven met een eigen trainer. Ik zit niet ver onder het niveau. Alleen qua wedstrijdritme, want het is natuurlijk wel een tijd geleden. Met meer trainingen wordt dat beter. Het gaat nu al beter dan vorige week.”

Wedstrijdselectie
Ook daarom neemt Van den Brom de verdediger al mee naar Go Ahead Eagles morgenavond, waar FC Utrecht een plek in de halve finales wil afdwingen. Ook Joris van Overeem keert terug in de wedstrijdselectie. ,,Lamine is op leeftijd en ervaren”, aldus Van den Brom. ,,Hij oogt al fit en stelt zich goed op in de partijen. Hij is veel bezig met de mensen om zich heen, met de coaching. Daarbij moet je niet vergeten dat de jongens van Jong zich enorm goed ontwikkelen en een serieuze optie zijn. Daarnaast hebben we dus Lamine erbij, die je kan helpen op momenten dat dat gevraagd wordt. Dat was de reden om hem alsnog erbij te nemen.”

Bron: AD

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht