’Bij vlagen is het smullen’

’Bij vlagen is het smullen’

FC Utrecht zit in de lift en wil in beker oude tijden laten herleven

FC Utrecht heeft nog altijd de reputatie van een echte cupfighter, ook al is het alweer bijna twaalf jaar geleden dat de club voor het laatst de dennenappel won. Het team van trainer Erik ten Hag ruikt dit jaar kansen, maar zal dan vanavond eerst de horde PSV moeten nemen. Dat wordt een interessante confrontatie tussen de twee voormalige assistenten van Fred Rutten bij PSV.
 
In het kielzog van de ontslagen Rutten vertrok Ten Hag bijna vier jaar geleden met stille trom bij PSV. Phillip Cocu, de andere assistent van Rutten, ging als interim-trainer aan de slag om vervolgens bij PSV definitief door te stoten naar het hoogste ambt.  

Ook Ten Hag timmert dit seizoen stevig aan de weg als hoofdtrainer. Met FC Utrecht heeft hij de komende dagen twee kansen om zijn oude collega de voet dwars te zetten. Zondag komt PSV voor de competitie op bezoek in de Galgenwaard.  

Cocu prees Ten Hag om het elftal dat hij bij FC Utrecht heeft opgebouwd. „Het is een jong team met veel voetballend vermogen en veel power in huis. Ik vind zeker dat de trainer daar iets moois heeft neergezet. Hij heeft een duidelijk raamwerk neergezet in de speelwijze. Daar zijn jonge voetballers bij gebaat.”  

Ten Hag heeft bij alle clubs waar hij werkte furore gemaakt als talentontwikkelaar. Een van de spelers die bij FC Utrecht onder zijn leiding flinke progressie heeft gemaakt, is verdediger Timo Letschert. Na een rommelig begin van zijn carrière heeft de Purmerender bij FC Utrecht de weg omhoog ingeslagen. In de tussenstand van het klassement Voetballer van het Jaar staat Letschert als bewijs van zijn goede ontwikkeling zelfs op de gedeelde zesde plaats.  

„Voor mijn gevoel draai ik een stabiel en sterk seizoen. Ik heb ook veel in mezelf geïnvesteerd de afgelopen jaren”, aldus Letschert. „Daarbij komt dat ik een heel goede klik heb met de technische staf. De trainers kunnen me op een bepaalde manier raken en me echt prikkelen. Dat haalt het beste in mij naar boven.”  

De hand van de trainer is in de ogen van Letschert duidelijk zichtbaar bij FC Utrecht. „Ten Hag is heel sterk overtuigd van zijn idee van voetbal en dat wil hij met een bepaald perfectionisme erin stampen. Hij heeft het vermogen om er heel kort bovenop te zitten en het niet te laten verslappen. Dat is een heel grote kwaliteit van hem.”  

FC Utrecht kreeg na een goede serie in de afgelopen twee competitiewedstrijden tegen Roda JC en FC Twente gevoelige tikken te verwerken. „Dat is zonde, maar ondanks de laatste twee wedstrijden, waarin we onder ons niveau hebben gepresteerd, hebben we nog altijd veel vertrouwen”, aldus Letschert. „We hebben deze competitie vaak genoeg laten zien, dat we heel goed kunnen ballen en een goed team hebben. Als je als voetballiefhebber naar ons kijkt, dan kun je echt genieten. Met jongens als Ramselaar, Ayoub, Haller en Barazite hebben we zoveel aanvallende kwaliteit. Bij vlagen is het echt smullen, zoals tegen FC Groningen, toen we ze helemaal zoek speelden.”  

De groei van FC Utrecht moet in de ogen van Letschert dit seizoen tot iets moois leiden. „Ik vind Europees voetbal halen met FC Utrecht een reëel doel. We zijn goed genoeg om in ieder geval de play-offs te halen. Maar als ik mocht kiezen dan zou ik nog liever de beker winnen. De club FC Utrecht staat vanouds ook bekend als een cupfighter. Het bekertoernooi leeft enorm hier in Utrecht. Er gaan ook 1200 man mee naar Eindhoven. Het lijkt me een geweldige happening om de finale in De Kuip te spelen. Daar gaan we vol voor.”

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht