Politie naar achtergrond, ME liefst onzichtbaar

Politie naar achtergrond, ME liefst onzichtbaar

Over drie jaar moeten supporters van FC Utrecht en Ajax gemakkelijker bij elkaar op bezoek kunnen gaan. Dat is het doel van een proef, die zondag start met de wedstrijd in de Amsterdam ArenA.
Teun den Hartog, voorzitter van de supportersvereniging SV Utrecht vindt het een doorbraak. Hij wil dat fans van de clubs voorzichtig proberen de banden weer aan te halen. De supportersvereniging van FC Utrecht spreekt van een proef om fans van de tegenstander met respect te ontvangen.

,,De supporters moeten elkaar netjes ontvangen"", zegt Den Hartog. ,,Dus de politie wat meer op de achtergrond en een peloton ME het liefst onzichtbaar. De supporters moeten elkaar vriendelijk ontvangen, normaal met elkaar omgaan. In Utrecht moeten supporters van de uitspelende club nu door een donkere tunnel. Die willen we een beetje opfleuren. Ik hoorde al dat we zondag in Amsterdam koffie met koek krijgen. De clubs, de KNVB, de politie en de gemeenten zijn er ook bij betrokken. Het is een ambitieus plan, maar we willen het proberen.""


171 fans

Komende zondag reizen 171 fans naar de ArenA in Amsterdam voor de eredivisiewedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht. Vorig jaar bleven de uitvakken in de stadions van de twee clubs nog leeg. FC Utrecht moest na een straf van de KNVB in het thuisduel tegen Ajax de Bunnik-side sluiten, maar verspreidde die supporters over het stadion.

FC Utrecht kreeg de straf nadat uit een filmpje op internet was gebleken dat tijdens de wedstrijd tegen Ajax een kwetsend spreekkoor over Joden had geklonken. Vanwege de veiligheid waren supporters uit Amsterdam niet welkom. ,,Geen supporters van Ajax in Utrecht, dan ook geen supporters van ons in Amsterdam, uit solidariteit"", aldus Den Hartog.


Trein
Het is vanwege de gevoeligheid dat er nog geen 200 man naar Amsterdam reizen. Dat heeft te maken met het gedrag van beide groepen supporters. In 2010 stuurde voormalig burgemeester Cohen van Amsterdam een trein met 800 FC Utrecht-supporters terug, omdat een aantal fans antisemitische leuzen scandeerde. De Arena werd door een groot deel van de aanhang van FC Utrecht gemeden.

Twee jaar geleden besloot FC Utrecht zelf geen fans mee te nemen naar Amsterdam, naar aanleiding van ongeregeldheden eerder dat jaar in het bekerduel tegen Ajax.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht