Paes scoort hoogste gemiddelde bij FC Utrecht

Maarten Paes kan tevreden terugkijken op zijn debuutjaar als basisspeler bij FC Utrecht. Hij heeft het hoogste gemiddelde van alle cijfers die de spelers van de FC toebedeeld kregen na elke speelronde.


Paes

Nee, het zijn geen tijden voor slechte stilzitters. En dus ook niet voor Maarten Paes. In de piek van het coronatijdperk hield hij zich, naast het individuele programma van de club en wat hardlopen, vooral bezig met zijn studie Commerciële Economie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarvan rondde hij het eerste jaar af.

En nu, omdat de spelers van FC Utrecht zich pas ongeveer eind juni op sportcomplex Zoudenbalch hoeven te melden, doet Paes ook wel meer dan het individuele schema van de club om zich fit te houden. ,,Ik ben aan het tennissen, doe soms aan padel en ga af en toe zwemmen", aldus Paes, die net een nieuwe badkamer voor zijn huis in Utrecht heeft uitgekozen als hij wordt gebeld met de boodschap dat hij bovenaan het afgebroken AD-klassement van Utrecht-spelers staat. ,,Echt, ik kan niet wachten om weer op het veld te staan."

Toegegeven, er zijn betere seizoenen om klassementsleider te zijn. Een door de coronapandemie afgebroken jaargang waarvan we nooit zullen weten hoe FC Utrecht het er onderaan de streep vanaf had gebracht. Paes miste uiteindelijk nauwelijks wedstrijden na zijn schouderblessure die hij opliep op het winterse trainingskamp in La Manga. En nu blijkt hij het hoogste gemiddelde over te houden. ,,Het is altijd leuk als je wordt gewaardeerd", aldus de 22-jarige Nijmegenaar.

Reflexen
Het was het jaartje wel, voor de eerste keeper van Jong Oranje die afgelopen seizoen is opgevallen met zijn reflexen en aanstekelijke enthousiasme. Eén gesprek in het kantoortje van trainer John van den Brom gaf een enorme draai aan zijn leven. Het was daags na de Europese uitschakeling tegen het Bosnische Zrinjski Mostar toen Van den Brom vertelde dat niet David Jensen, maar Paes zijn eerste doelman zou zijn. Een dag later stond de wedstrijd tegen ADO Den Haag op het programma, de opening van het eredivisieseizoen.

,,Ik voelde me direct heel gewaardeerd", blikt Paes terug. ,,Je werkt er lang voor en je wordt beloond. Het begin was hectisch, maar weet je, je merkt echt dat het zoveel helpt als je op jonge leeftijd veel speelminuten maakt op hoog niveau. Je wordt gewoon veel beter. Het is allemaal heel leuk de eerste keer, maar het is fijn dat ik komend seizoen alles al een beetje heb meegemaakt. Dat ik die ervaring al heb. Ik denk dat ik een prima eerste seizoenshelft heb gekeept. Daar ben ik wel tevreden over, zonder te hoog van de toren te willen blazen. Er kwam alleen een wat abrupt, vreemd einde aan."

Hoogtepunten
Paes kende twee hoogtepunten voor dat onverwachtse einde aan de eredivisie. ,,Dat was thuis tegen PSV, die 3-0. Geweldige sfeer. En die reeks vlak voor de winterstop, met drie uitwedstrijden bij FC Groningen (twee keer, een keer voor de competitie en in de tweede ronde van de KNVB-beker, red.) en Heracles Almelo. De druk stond er goed op en we speelden tegen directe concurrenten, maar we wonnen alles. Tegen Groningen in de beker pakte ik in de slotfase nog die bal van Romano Postema. Ik was op dat moment heel zelfverzekerd, alles klopte. Dat gaf wel houvast. Toen wist ik: oke, zó ga ik dus een wedstrijd in."

Een schouderblessure van Paes in La Manga dwong FC Utrecht om Jeroen Zoet te huren, die inmiddels weer terug is bij PSV. Paes begint dus als eerste keeper aan het nieuwe seizoen. ,,We hebben al even getraind voor onze vakantie, toen voelde ik me zo sterk", legt de inmiddels weer helemaal fitte Paes uit.

,,Het is heel cliché om te zeggen dat je sterker uit een revalidatie komt, maar ik voelde me krachtig en ik had alle tijd om aan de puntjes te werken waarvan ik vind dat ik ze kan verbeteren. Wat die precies zijn, daar hoef ik niet te diep op in te gaan. Ik voel me gewoon hartstikke goed en ik heb veel zin om weer het veld op te gaan.”

Bron: VI

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht