Maher heeft zijn eerste FC Utrecht-treffer binnen

Hij moest er tot begin oktober op wachten, maar Adam Maher is eindelijk van de nul af bij FC Utrecht. De middenvelder maakte zijn eerste treffer in dienst van de eredivisionist, maar wil nog veel belangrijker worden in het team van John van den Brom.


FCUWILL (23)

Alcides-uit voor de beker, op 27 september 2018. De gemiddelde voetbalkenner was het waarschijnlijk vergeten, maar dat was de laatste keer dat Adam Maher een competitiedoelpunt had gemaakt. Toen nog in het shirt van AZ. Geen wonder dat hij het na z'n eerste treffer in dienst van FC Utrecht, afgelopen zaterdag in het met 2-1 verloren duel bij Vitesse, uitschreeuwde. Van vreugde, maar misschien nog wel meer van opluchting.

Want liefst 33 duels (in alle competities) zaten er voor Maher tussen het doelpunt tegen Alcides en z'n treffer in de Gelredome. Bij het horen van die statistiek tovert de middenvelder een voorzichtige glimlach tevoorschijn. ,,Ik wachtte er al een tijdje op. Ik kwam tot nu toe nog niet echt in de positie om te scoren. Maar natuurlijk wil ik meer doelpunten maken. Dat zou eigenlijk ook moeten, ook vanaf deze positie."

Kansen
Lang geleden, in zijn eerste AZ-periode, maakte Maher eens elf doelpunten in één seizoen. En in zijn succesvolste jaar bij PSV legde hij er ook zeven in het mandje. Daar komt die glimlach weer. ,,Maar toen stond ik op tien", haast de vijfvoudig Oranje-international zich te verdedigen. ,,Nu sta ik verder naar achteren. Dan probeer ik op een andere manier belangrijk te zijn, bijvoorbeeld met het geven van assists.”

Dat Maher de voorbije jaren wat minder goals maakt, heeft simpelweg met zijn transformatie als defensieve middenvelder te maken. Maher speelt inmiddels al een tijdje voor de verdediging. Vorig seizoen plukte AZ daar al de vruchten van. In het rijtje van spelers die de Alkmaarse kansen creëerden, stond hij vrijwel bovenaan. Met zijn lengte zou je het niet zeggen, maar hij pakt geregeld ook ballen van tegenstanders af. Het is de reden dat trainer John van den Brom hem maar wat graag meenam naar de Domstad.

Niet met doelpunten, maar op andere manieren wil Maher nu zijn stempel drukken. Want belangrijk zijn voor het elftal, dat is iets wat nog altijd in de sterren geschreven staat voor de Marokkaanse Nederlander. ,,Ik wil heel dominant zijn, eigenlijk elke bal hebben. Dat had ook even tijd nodig, want ik ben nieuw in dit team gekomen. Maar ik zeg vaak tegen medespelers: geef die bal maar aan mij, zelfs als er een tegenstander in m'n rug staat. Dat gebeurt nog iets te weinig, vind ik."
Vertrouwen

Aan het vertrouwen van coach Van den Brom zal het in elk geval niet liggen. Maher kreeg in de eredivisie, en ook in de Europese kwalificatiewedstrijden, tot nu toe altijd een basisplaats. ,,Fijn dat ik dat vertrouwen krijg. Het is niet zo dat ik dit doelpunt speciaal nodig had. Ik heb vertrouwen in mezelf, hoor. Tuurlijk is het lekker om te scoren en belangrijk te zijn voor het team. Maar ik blijf van m'n eigen kwaliteiten uitgaan."

Bron: AD 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht