Letschert droomt van beker, Bundesliga en Oranje

Letschert droomt van beker, Bundesliga en Oranje

Timo Letschert (22) beleeft het seizoen van zijn doorbraak. Stond hij bij eerdere clubs te boek als "bad boy", bij FC Utrecht is hij het nieuwe defensieve boegbeeld. Mede dankzij de verdediger liggen er voor de club nog twee wegen naar Europa open, zowel in de competitie als de beker. ,,Ik ben koppig, was vaak een lastpak, maar ben zeker géén slecht mens.""


Dat Letschert zelf juist in het shirt van FC Utrecht doorbreekt, is niet eens zo heel verrassend. Schrijf een profiel van de ideale Utrecht-verdediger en hij past er naadloos in. Sterk en breed, verdedigt met bravoure, prima in de lucht. Zijn arm vol tattoos en die vaak zo woeste blik in zijn ogen maken het plaatje compleet. Als blikken daadwerkelijk konden doden was Letschert een seriemoordenaar geweest.

 

Beheersing

Toch is het misschien wel de grootste winst dit seizoen dat de 22-jarige verdediger juist op het vlak van de zelfbeheersing flink heeft bijgeleerd. Heel anders dan in het verleden, toen zijn grote mond hem na aanvaringen met FC Groningen-trainer Erwin van de Looi een mooi contract in de Euroborg kostte. Ook bij Roda JC vertrok hij vroegtijdig, al was dat omdat zijn verbintenis niet rechtsgeldig bleek.

 

Eenmaal in Utrecht kwam het besef dat het niet best op zijn voetbal-cv staat als er wéér hommeles zou zijn. ,,Ik ben aan de slag gegaan met een personal trainer. Ben er achter gekomen dat je je nooit een basisploeg in lult. Ik kan mijn mening sterk verwoorden, dat heeft me wel eens opgebroken bij leraren en trainers. Ik weet nog goed dat ik bij Groningen echt in paniek was, toen ik weg moest.""

 

Drive

Toch wil hij het beeld dat hij een notoire "bad boy" is nuanceren. ,,Ik ben koppig, kon in het verleden een lastpak zijn, maar ben géén slecht mens. Het komt vooral door mijn ongelooflijke drive om te winnen."" Met Van de Looi kan hij weer door één deur. Triomfantelijk: ,,Hij heeft me dit seizoen al drie keer moeten feliciteren, twee keer in de competitie, één keer in de beker.""

 

Letscherts drang om sterker te worden, vindt zijn oorsprong in zijn jeugdjaren bij Ajax. Hij werd bij de c-tjes weggestuurd, omdat hij te klein en te iel was. ,,De rest had al bijna een baard, terwijl mijn puberteit nog moest beginnen. Hoewel ik het snapte, deed het pijn. Ineens moest ik na vier jaar overal uitleggen waarom ik niet verder mocht. Lastig, ik was voor iedereen toch altijd "die jongen van Ajax". Dat gaf een bepaald aanzien. Maar ik had ook door dat ik het van Marokkaanse en donkere jongens fysiek nog niet kon winnen.""

 

Oranje

Vorige week liet hij zich ontvallen waar zijn volgende droom ligt. Al zei hij het met een knipoog. ,,Deze jongen wil ooit een oranje shirt dragen. En dan bedoel ik niet bij FC Volendam."" Het is Letschert ten voeten uit. Ambities te over. Voor dit seizoen staat de bekerwinst op nummer 1 van zijn doelenlijst. ,,Vanaf het eerste competitieoptreden in de Kuip voelde ik dat onze ploeg tot mooie dingen in staat is."" Ook de Bundesliga staat nadrukkelijk op zijn bucket list. ,,Duitsland past me, denk ik. Bij welke club?"" Een stilte volgt. ,,Zeg ik niet."" Want stel dat hij er nu één noemt en er belt een ander? In Groningen kijken ze er misschien van op, maar Timo Letschert is wijzer en volwassen geworden. Zelfs hij.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht