Komst Zoet in stroomversnelling afgerond

Dat FC Utrecht zich meldde voor Jeroen Zoet (29), is zo’n beetje het beste wat de international van het Nederlands elftal zich in deze fase van zijn carrière kon wensen. De man die bij PSV op de bank belandde, na bijna 6,5 seizoen onafgebroken onder de lat te hebben gestaan, kan kort achter de top van Nederland de speelminuten maken die hem een plek op het EK van komende zomer kunnen opleveren.


Zoet

Zoet heeft de definitieve keuze van interim-trainer Ernest Faber voor de competitiehervatting tegen VVV-Venlo (tussen hem en Lars Unnerstall) niet eens afgewacht. Wat vooral ten grondslag ligt aan de uittocht van Zoet, is de sterk verslechterde relatie tussen de international en keeperstrainer Ruud Hesp. Een verdere samenwerking leek op voorhand weinig vruchtbaar. Afgelopen november in Tilburg werd Zoet geschoffeerd bij het verlies van zijn plek onder de lat. Miscommunicatie of eerder een gebrek aan normale communicatie zorgde voor een ernstige vertrouwensbreuk tussen Zoet en met name Hesp, de man met wie hij al zijn jaren bij het eerste elftal van PSV werkte. Na het eerste contact vanuit de Domstad maandagavond, zaten de partijen gisterochtend al om tafel. Twee uur later had Zoet zijn woord gegeven aan FC Utrecht.

De nummer zeven van de Eredivisie moest zich op de keepersmarkt begeven, nadat duidelijk was geworden dat eerste doelman Maarten Paes zeker twee maanden aan de kant staat met een blessure. „Daarop moesten we anticiperen. We zijn onszelf gaan oriënteren en daar kwam maar één iemand uit”, aldus FC Utrecht-trainer John van den Brom. „We hebben contact gelegd en het ging heel snel. Ik heb Jeroen zelf gesproken en in dat gesprek maakte hij een heel gretige indruk. Dit is een jongen die te goed is om op de bank te gaan zitten. Hij wil spelen en die ambitie spatte uit zijn ogen”, aldus Van den Brom, die wel nog even checkte bij Zoet hoe het met zijn fitheid zit. De doelman had de laatste oefenwedstrijd in Qatar aan zich voorbij laten gaan vanwege lichte enkelklachten. „Jeroen heeft me verzekerd dat hij fit is en vrijdag tegen PEC Zwolle kan keepen”, aldus de FC Utrecht-trainer, die een terugkeer onder de lat van David Jensen geen optie vond. De Deen, die onder Van den Brom zijn plek verloor aan Paes, heeft deze maand de gelegenheid gekregen om een andere werkgever te zoeken.

"De ambitie spatte uit zijn ogen"
Zoet wordt tot het einde van het seizoen gehuurd door de huidige nummer zeven van de Eredivisie. Door in Utrecht te spelen, blijft Zoet onder de neus van bondscoach Ronald Koeman actief. Om die reden was het voor de goalie tevens minder aantrekkelijk om op aanbiedingen uit bijvoorbeeld de Tweede Bundesliga en het Engelse Championship in te gaan. In de grotere competities van Europa zit de keeperscarrousel in deze transferperiode (nog) muurvast en zijn clubs van niveau voorzien.

Voor Zoet, die kort na het verlies van zijn plek werd gehandhaafd in de selectie van het Nederlands elftal, komt Utrecht op een uitstekend moment. Hij staat voor een nieuwe start en heeft weken voor het verstrijken van de transferdeadline eind januari de zekerheid te gaan keepen, ruimschoots voordat de eerstvolgende selectie van Oranje in maart weer wordt bekendgemaakt.

"Van mij had hij niet weg gehoeven"
„Jeroen wilde graag naar FC Utrecht toe om elke week te kunnen spelen”, reageerde Faber op de nieuwjaarsreceptie van PSV. „Daar krijgt hij de garantie, die kan ik niet altijd geven. Van mij had hij niet weg gehoeven. De verschillen zijn dusdanig klein onder onze keepers, dat ik ze er het liefst alle drie bij heb. Met het uitzicht op het EK, snap ik dit volledig en daarom hebben we daar ook medewerking aan verleend.”

Bij FC Utrecht zijn ze in hun nopjes met de oplossing die is gevonden. „Normaal richt je je niet op een keeper als Jeroen Zoet, omdat dat een kaliber is waarvan je niet weet of dat haalbaar is. Maar hij had een goed gevoel bij FC Utrecht en alles is snel gegaan. Ik ben er trots op dat dit is gelukt”, aldus directeur voetbalzaken Jordy Zuidam.

Van den Brom verwelkomt Zoet vanochtend voor het eerst op het trainingsveld. „Wij hebben er in een keer een international bij, die ervoor gaat vechten om bij het EK aanwezig te zijn. Daar kunnen wij met z’n allen van gaan profiteren. Ik ben blij dat we er zo’n goede keeper bij krijgen.”

Bron: Telegraaf 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht