John de Weerdt verzamelt alles van FC Utrecht

FC Utrecht bestaat deze zomer vijftig jaar. De club beleeft een apart jubileum. De bal rolt al maanden niet in stadion Galgenwaard vanwege het coronavirus. Dat doet echte supporters vreselijk pijn. Als pleister op de wond blikt deze krant in een serie verhalen terug op een halve eeuw eredivisievoetbal in Utrecht. Vandaag: John (60) verzamelt alles wat los en vast zit over zijn ‘cluppie’.


FCU-FC Groningen 11-03-2019-2

Als jochie ging John de Weerdt vanuit Zuilen op de fiets naar stadion Galgenwaard. 10 was-ie. Dat half Utrecht rollebollend over straat ging omdat de fusie tussen de aartsrivalen DOS, Elinkwijk en Velox zo moeizaam verliep – het was meer een gedwongen huwelijk – ging volledig aan hem voorbij. John keek er om de twee weken juist naar uit om naar het stadion te gaan. Om daar de voetbalhelden van de eredivisie te aanschouwen. Profvoetbal in zijn stad, hij kon er alleen maar van likkebaarden. 

Stadionstoeltjes
En eigenlijk is dat nog steeds zo. Wie FC Utrecht zegt, zegt John de Weerdt. Tegenwoordig runt hij een motorzaak in Renswoude (‘puntje van de provincie, dus ik voel me nog echt een ‘Utregger’), maar de liefde voor de Utrechtse FC is nooit verdwenen. Integendeel. Wie de trap neemt in zijn motorzaak komt boven in een kantine die een walhalla is voor FC Utrecht-supporters. Een soort FCU-mancave 2.0, inclusief pooltafel en bar. 

Maar veel belangrijker: alles ademt FC Utrecht. Er hangen dik 250 shirts, vaantjes, affiches, keepershandschoenen, beenbeschermers, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Als we John spreken, zit hij op twee businessstoeltjes. Testmodellen die stadion Galgenwaard niet hebben gehaald. ,,Er is een embleem op geborduurd. Ze waren bang dat mensen die eruit gingen snijden, dus is het een model geworden waarop het clublogo is gedrukt. Voor mij is het bijzonder ze te hebben, er zijn er maar vier van.’’ 

Achter hem hangen shirts. Van Jacob Mulenga, Ricky van Wolfswinkel, Jean-Paul de Jong, Tim Cornelisse, Rick(y) Kruys, Michael Mols, Stijn Vreven, Michel Vorm... eigenlijk van vrijwel iedere speler die een rol van betekenis speelde in de geschiedenis van FC Utrecht is er wel iets. Het meest fier is hij op de shirts van David di Tommaso en MIhai Nesu. De Franse verdediger overleed in 2005 aan een hartstilstand, de Roemeense linksback liep in mei 2011 een dwarslaesie op bij een trainingsongeluk op Zoudenbalch, het trainingscomplex achter stadion Galgenwaard. 
 
Twee gitzwarte bladzijden in de geschiedenis van Utrecht. ,,Ze geven een bittere nasmaak, maar het zijn ook twee momenten waarop Utrecht en de fans lieten zien wat een ongelooflijk mooie club dit is. Zo warm. We hebben samen gejankt met de spelers. Iedereen zocht elkaars steun. Het is dubbel, want je zou beide momenten terug willen draaien, maar dat lukt niet. Aan de andere kant ben ik er onwijs trots op dat ik van beide spelers een gedragen shirt heb.’’

Bron: AD

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht