Hetty (82) is fan voor het leven

Hetty (82) is fan voor het leven

FC Utrecht staat zondag in de finale van de KNVB-beker. Tegenstander in de Rotterdamse Kuip is Feyenoord. AD Utrechts Nieuwsblad meet de cupkoorts. Deze keer bij Hetty Dankerlui (82). Ze slaat geen thuiswedstrijd over.
Hetty Dankerlui laat haar bekershirtje spreken: "Kuipie Kuipie, Utreg komt eraan." Foto Ruud Voest.

Ze hoopt vurig op mooi weer. Want Hetty Dankerlui gaat met de boot. Vier uur over water naar Rotterdam. Dan wil je natuurlijk lekker aan dek in het zonnetje zitten. Daarmee begint het bekerfeestje al.

Ze is 82 jaar. Hetty uit Lombok is fanatiek Utrecht-fan sinds 1991. In dat jaar bezocht ze de Galgenwaard voor het eerst. Ze was meteen verkocht. Voor de rest van haar leven. ,,Ik heb elk jaar een seizoenkaart gekocht en ik heb ze ook allemaal bewaard. Ik sla geen thuiswedstijd over. Vak X, rij 2. Daar kun je me dan vinden. Als het regent, word je op dat plekje ál-tijd nat. Maar dat vind ik niet erg. Dat moet je over-hebben voor je cluppie, vind ik.""

Ze is de afgelopen week al een paar keer heen en weer geweest naar de fanshop. Eerst om het sjaaltje te kopen waar Utrecht en Feyenoord samen op staan vermeld. En daarna nog eens, om het supportersshirtje te halen voor de finalewedstrijd: "En van je Kuipie, Kuipie, Utreg komt eraan". Hetty gaat er de hele week in lopen, en ook dáárom hoopt ze vurig op mooi weer: ,,Dan kan de jas uit, zodat de mensen die tekst goed kunnen lezen!""

Ik sla geen thuiswedstijd over. Vak X, rij 2. Daar kun je me dan vinden.

Dagje ouder
Hetty bewoont al 45 jaar een bovenwoning in Lombok. Daar schenkt ze thee in een FC Utrecht-beker. Er hangen posters, vaantjes en vlaggen in alle denkbare soorten en maten. Ze roepen herinneringen op aan uiteenlopende hoogte- en dieptepunten uit de clubgeschiedenis. Veel daarvan heeft Hetty van dichtbij meegemaakt. Minstens een keer of tien is ze meegereisd naar het buitenland. Het is pas van de laatste jaren, dat de Utrechtse nog maar hoogst zelden meegaat met de uitwedstrijden: tenslotte wordt ze ook een dagje ouder.

Hetty gaat samen met haar kleinkinderen Sharon (15) en Sidney (11) naar De Kuip. Dat zijn ook al van die enorme en onverbeterlijke Utrechtfans. En net als hun oma, laten ze dat maar wát graag zien. Hetty maakt zich daar trouwens best een beetje zorgen om, want Sharon en Sidney zijn kortgeleden met hun ouders naar Amsterdam verhuisd. ,,En daar zien ze zo"n Utrecht-supporter misschien helemaal niet zo graag lopen. Ik zou het zelf ook niet fijn vinden, als er eentje van 020 bij mij door de straat loopt.""

Eén nadeel ziet ze wel: ,,De meiden moeten zondag ná de bekerwedstrijd op tijd naar huis. Want ze moeten de volgende dag gewoon naar school. Daar heb ik eerst voor te zorgen. Na de gewonnen bekerfinale van 2004 kon ik ongehinderd de hele avond doorfeesten, want toen was ik alleen. Nu moet ik me voor die meiden toch maar een beetje inhouden.""

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht