Het verdriet van Henk Veerman

Het verdriet van Henk Veerman

Met het afketsen van zijn transfer naar FC Utrecht slikte Henk Veerman woensdag de grootste teleurstelling uit zijn loopbaan. Eentje die het voetbal overstijgt.

Hoewel het verschil tussen vraag en aanbod overbrugbaar leek, hield Heerenveen de 26-jarige spits aan zijn contract. De deal ketste uiteindelijk af op een ton, tot teleurstelling en woede, maar vooral tot verdriet van Henk Veerman. Niet alleen was Utrecht voor Veerman een sportieve (en ongetwijfeld een financiële) stap vooruit en bovendien een club waar hij wél het volste vertrouwen zou genieten van de technische staf. Trainer Erik ten Hag is al jaren zeer gecharmeerd van de lange aanvaller, terwijl Veerman bij Heerenveen genoegen moet nemen met een rol als pinchhitter achter Reza Ghoochannejhad.
Maar bovenal is Utrecht voor Veerman een club waarmee hij een enorme emotionele band heeft. Zijn beste vriend Jan Schilder, een groot talent met wie Veerman in de jeugd van FC Volendam speelde, pleegde zeven jaar geleden zelfmoord toen bij hem het besef doordrong dat hij het profvoetbal niet zou halen. Dromen van een profcarrière deed Veerman destijds niet: hij voetbalde bij de amateurs van Volendam en stond op de steiger als schilder. Maar na het dramatische verlies van zijn vriend ging bij Veerman de knop om.

Zittend op de bank bij Schilders ouders, deed Veerman hen een belofte. Nog één keer zou hij proberen om profvoetballer te worden. Met als ultiem doel in het achterhoofd: ooit spelen bij FC Utrecht, de club waar Jan Schilder een groot supporter van was. Elk jaar werden de contouren van stadion Galgenwaard zichtbaarder voor Veerman. De amateurtak van Volendam werd al snel verruild voor de profs, waar Heerenveen hem tweeënhalf jaar geleden oppikte. Vanaf dat moment scheidde slechts één stap hem nog van Utrecht, zo voelde het voor Veerman.

En die kans op zijn droomtransfer kwam er, afgelopen winterstop voor het eerst. Heerenveen wilde Veerman echter niet verkopen. De club lichtte vervolgens de optie in zijn contract, waardoor Veerman nog tot medio 2019 vastligt in het Abe Lenstra-stadion.

Veerman schikte zich in zijn lot. Toen nog wel. Want nadat Utrecht onlangs bij hem terugkwam omdat eerste spits Simon Makienok een zware blessure opliep, besloot Veerman voor zichzelf te kiezen. Met zeven ton wilde Utrecht ver gaan voor Veerman. Maar de Domstedelingen besloten ook om verder te kijken, omdat Heerenveen bleef vasthouden aan de vraagprijs van acht ton.

Gisteravond contracteerde Utrecht de Duitse spits Lukas Görtler, met wie Ten Hag eerder werkte bij de reserves van Bayern München. Gedesillusioneerd reed Veerman – hij wilde woensdag geen commentaar geven – terug naar huis, om de dag uiteindelijk toch nog met een sprankje hoop af te sluiten. Ten Hag verklaarde namelijk dat Veerman voorlopig nog steeds een optie voor Utrecht blijft. En dus mag Veerman nog altijd hopen dat zijn lang gekoesterde wens in vervulling gaat.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht