Gooit Advocaat het systeem op de schop?

Zagen we gisteren de eerste tekenen van het nieuwe FC Utrecht onder Dick Advocaat? In de partijvorm op de training oefende hij uitvoerig in een 4-3-3-systeem: opnieuw een trendbreuk.


Advocaat

FC Utrecht valt al jaren op door anders te spelen dan de meeste ploegen in de eredivisie, namelijk in een 4-4-2-systeem met een ruit op het middenveld. Jean-Paul de Jong, Erik ten Hag, Robby Alflen, Jan Wouters, allemaal hanteerden ze het 4-4-2 met ieder hun eigen accenten. Met die vertrouwde formatie startte Utrecht het seizoen uiterst stroef, met vijf punten uit vijf duels.

Met het achtereenvolgende vertrek van Ten Hag en in diens kielzog De Jong en de aanstelling van Advocaat liet FC Utrecht al een trendbreuk zien: geen visionair die de lijnen uitstippelt voor de komende jaren maar een trainer voor de korte termijn, uitgekozen wegens zijn autoriteit en ervaring. Mogelijk gaat daarmee óók het systeem op de schop.
 
4-3-3
Natuurlijk is het aan de hand van een partijvorm te kort door de bocht om te stellen dat FC Utrecht de rest van dit seizoen 4-3-3 gaat spelen, maar het is een formatie die Advocaat in zijn imposante loopbaan overwegend hanteerde, zo ook bij Sparta vorig jaar.

Het is niet ondenkbaar dat de formatie een van de factoren is die De Kleine Generaal naar zijn hand wil zetten bij FC Utrecht. Afgaande op de 'basisploeg' die gisteren in de partijvorm te zien was, zijn er nogal wat wijzigingen ten opzichte van de opstelling tegen de zo desastreus verlopen wedstrijd tegen FC Emmen.

Wijzigingen
Sowieso mist Advocaat de geschorste Emanuelson, die de duels met Feyenoord en MVV (KNVB-beker) mist na zijn harde tackle op Glenn Bijl. Ook Sander van de Streek, die afgelopen weekend geblesseerd uitviel, is een groot vraagteken.

Maar los van dat was gisteren te zien dat Gustafson terug naar het middenveld werd gehaald, daar waar Gavory bij afwezigheid van de geblesseerde Rico Strieder weer als controleur stond opgesteld. Van Overeem completeerde dat middenveld.

Maar vooral de voorste linie sprong in het oog. Speelden interim-trainers Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys zondag nog met Oussama Tannane en Gustafson in de aanval met Van de Streek er vlak achter, daar oefende Advocaat met Tannane en Gyrano Kerk op de Utrechtse flanken. Tannane rechts, Kerk links: spelers die naar binnen trekken waarmee er ruimte wordt gecreëerd voor de opkomende backs Leon Guwara en Sean Klaiber.

Dessers
In de spits stond Cyriel Dessers. Juist, dezelfde Dessers die zondag op de bank bleef terwijl collega-aanvallers Simon Makienok, Nick Venema en Kerk allemaal invielen. De Belg zou zomaar eens een speler kunnen zijn voor wie de trainerswisseling een positieve impuls kan zijn voor zijn perspectieven bij FC Utrecht.

Dessers was vorig jaar nog trefzeker in De Kuip. Maar speelt hij zondag ook? De week is nog jong en Advocaat zal de komende tijd wel meer gaan testen. Maar steeds meer begint het erop te lijken dat Advocaat, tot nu toe in geluid en gebaar zéér aanwezig op de eerste trainingen van FC Utrecht, een plan heeft voor dit seizoen, dat afwijkt van wat tot noch toe zichtbaar was.

Bron: AD 

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht