FC Utrecht voldoet niet aan verwachtingen

Na vier seizoenen op rij in de topzes te zijn geëindigd, wilde FC Utrecht dit seizoen dichter op de traditionele topdrie kruipen. Daarvoor werd met John van den Brom een gelouterde hoofdtrainer binnengehaald en ook op de transfermarkt roerde de club uit de Domstad zich met aanwinsten van naam als Adam Maher, Vaclav Cerny, Adrian Dalmau en Bart Ramselaar. Na drie nederlagen op rij vindt FC Utrecht zich momenteel echter terug in de middenmoot en blijkt de realiteit weerbarstiger dan verwacht.


FCU AZ (3)

Het is een opvallende constatering dat bij Vitesse de stormbal gehesen is en de trainer is opgestapt vanwege de sportieve crisis, terwijl het bij FC Utrecht, dat na vijftien duels precies evenveel punten én een vergelijkbare doelstelling heeft, zo op het eerste oog pais en vree is. „Paniek en crisis zijn er niet, maar we gaan ook niet zeggen Je kunt een keer van RKC verliezen”, aldus directeur voetbalzaken Jordy Zuidam. „Dat past niet bij onze ambities. Na drie nederlagen op rij moet iedereen zich er wel van bewust zijn dat we echt een reactie willen zien.”

Vallen en opstaan
Zuidam zette afgelopen zomer een kwalitatief hoogwaardige en brede selectie neer, waarmee de volgende stap gezet moest worden. De directeur voetbalzaken is nog altijd overtuigd van de potentie die deze groep heeft. „We hebben een goede selectie waar we veel vertrouwen in hebben. Niet alleen de club denkt daar zo over, maar ook de supporters en zelfs het hele voetballand. Natuurlijk wil je dat het allemaal direct op zijn plek valt. Maar de realiteit leert dat zoiets gaat met vallen en opstaan. Alleen zullen we wel aan het einde van de rit moeten staan waar we willen staan”, zegt Zuidam, die veel vertrouwen heeft in John van den Brom. „Hij is een ervaren trainer, die in het verleden heeft laten zien goed met dit soort situaties om te kunnen gaan.”

Het is een beetje hollen en stilstaan met FC Utrecht dit seizoen. „We hebben nu drie wedstrijden op rij verloren. Maar voor die periode zaten we in een heel goede flow met de overwinning op PSV en de ruime zege op Fortuna Sittard”, brengt Zuidam in herinnering. „En ook binnen die reeks van drie nederlagen vind ik dat je onderscheid moet maken. Natuurlijk hadden we gehoopt dat we tegen Ajax meer konden doen dan we hebben gedaan, maar die club is een klasse apart in de Eredivisie. Tegen AZ was het zeker geen schandalig slechte wedstrijd van ons, ondanks de 0-3 nederlaag. Integendeel, we waren voetballend niet de mindere, maar kregen de goals gewoon ongelukkig tegen.”

Nederlaag tegen RKC heel teleurstellend
De grootste teleurstelling voor Zuidam is de manier waarop FC Utrecht zich afgelopen zondag door RKC liet ringeloren. „Na de nederlagen tegen Ajax en AZ, die te verklaren zijn geweest, verwacht je van de ploeg toch een reactie. Zeker als de hekkensluiter op bezoek komt. Maar in plaats van een reactie volgde er nog een nederlaag, eentje die totaal niet in het rijtje past en moeilijk te verklaren is. Dát was wel heel teleurstellend.”

De nederlaag tegen RKC staat niet helemaal op zichzelf, want eerder liet FC Utrecht ook VVV-Venlo al met drie punten uit de Galgenwaard vertrekken. „Met de ambities en de selectie die wij hebben, mag je thuis niet van RKC en VVV verliezen. Dat zijn zes dure punten die we hebben laten liggen. Win je die wedstrijden, dan sta je derde en is iedereen dolenthousiast.”

Met de winterstop in aantocht staat FC Utrecht op een kruispunt. Lukt het Van den Brom met zijn ploeg om de aansluiting naar boven te behouden of sluit de ploeg het kalenderjaar af in de grauwe middenmoot? Het programma is niet eenvoudig de komende periode. FC Utrecht gaat komende zondag op bezoek bij FC Groningen, de week erna staat het bezoek aan Heracles met de in topvorm verkerende ex-FC Utrecht-spits Cyriel Dessers op het programma. En bij de afsluitende wedstrijd voor de winterstop keert Dick Advocaat met Feyenoord terug in de Galgenwaard.

Bron: Telegraaf

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht