FC Utrecht puzzelend naar Polen

FC Utrecht puzzelend naar Polen

Het gehavende FC Utrecht moet morgen na de 0-0 thuis vol aan de bak tegen Lech Poznan. Manager Ten Hag piekert zich suf over de opstelling.
Zware blessures en onverwachte transfers komen nooit gelegen, maar in het geval van Simon Makienok (knie) en Wout Brama (naar Australië) vallen meteen twee steunpilaren weg. Voor de "6" positie, de achterste plek van de Utrechtse ruit op het middenveld, is Ramon Leeuwin de meest logische kandidaat. Want Rico Strieder is nog niet inzetbaar. Leeuwin speelde daar vorig seizoen al een paar maal. Even zo belangrijk is de vraag wie Ten Hag voorin kan opstellen. Gyrano Kerk is fit. Vandaag moet in Polen blijken of Cyriel Dessers dat ook is, al zijn de voortekenen goed.

Improviseren

Kan Dessers toch niet spelen, dan moet Ten Hag extra improviseren, omdat zijn selectie met Nick Venema en Sylla Sow verder alleen onervaren spitsen telt. Sander van de Streek doorschuiven of Bilal Ould-Chikh inpassen in de frontlinie zijn de meest logische opties.

Los daarvan is Lech Poznan hoe dan ook een lastige kluif voor de Utrechters. Dat bleek wel in de thuisbeurt, vorige week. In Polen moet Utrecht ook omgaan met de warmte, het is er rond de 30 graden.

Robert Maaskant is ervaringsdeskundige van het Poolse voetbal. Hij leidde Wisla Krakow in 2011 naar de landstitel. Ook hij voorspelt een lastig avondje voor Utrecht, dat moet weten om te gaan met een kakofonie van geluid uit de Poolse supporterskelen. Een fenomeen waar Utrecht in de eigen Galgenwaard al mee te maken kreeg. De Polen waren vocaal de baas. ,,Bij Wisla was er al helemaal altijd kabaal, maar in Poznan kunnen ze er ook wat van"", zegt Maaskant. 

,,Wij speelden er in de slotfase van het seizoen. Drie clubs maakten nog kans op de titel. We wonnen, maar wat we daar meemaakten, was indrukwekkend. 15.000 man achter de goal die de rug naar het veld keren en een dansje maken, dat soort werk. Toch mag het niet van invloed zijn. Het gaat erom wat er binnen de lijnen gebeurt. Er is niets mooier dan zo"n stadion stil spelen. Wat opvalt: Poolse fans zijn vooral bezig met hun eigen feestje, ze reageren amper op wat er in de wedstrijd gebeurt. Ze staan er niet om bekend extra achter de ploeg te staan als het lastig wordt."

Luchtmacht

Maaskant denkt dat Utrecht geen thuisploeg moet verwachten die vol op de aanval speelt. ,,In Nederland willen we aanvallen, veel balbezit hebben. Dat moet je koesteren, maar in landen als Polen hebben ze daar schijt aan. Ze kunnen het echt wel, maar vaak gaat het anders. Zij winnen het liefst door een counter. Of uit een dood spelmoment. Dan sturen ze hun luchtmacht naar voren en zijn ze heel gevaarlijk. Je wint niet zomaar van dit soort clubs uit Oost-Europa. Je ziet het aan PSV. Het zijn kloteploegen om tegen te voetballen. Vooral vanwege hun fysiek en hun spelopvatting."

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht