FC Utrecht gooit het roer helemaal om

Na het ontslag van Jean-Paul de Jong is FC Utrecht uitgekomen bij Dick Advocaat. De bijna 71-jarige oefenmeester moet de club naar Europees voetbal zien te loodsen. Een indrukwekkende koerswijziging, na bijna negen maanden pappen en nathouden.

Hij had eigenlijk al afscheid genomen van het betaalde voetbal. De degradatie met Sparta Rotterdam had het laatste wapenfeit moeten zijn van Dick Advocaat. Toch begon het eind vorige week weer te kriebelen na een gesprek met FC Utrecht. Een sterke selectie, ambitieuze clubleiding én een eenjarig contract. Waarom ook niet? Zoals het er nu uitziet, hopen FC Utrecht en De Kleine Generaal het eind deze week rond te maken. De kans is groot dat Advocaat komende maandag wordt gepresenteerd. Een van de onderhandelingspunten was nog de komst van een assistent die de trainer wil meenemen. Die tweede man moet Zeljko Petrovic worden. De benoeming van het tweetal is alleen voor dit seizoen.
Nadat de Domstedelingen begin vorige week Jean-Paul de Jong op non-actief hadden gesteld, werd in eerste instantie geïnventariseerd welke trainers beschikbaar waren. In Utrecht waren er twee mogelijke scenario’s. In een ideale wereld zou er een ambitieuze hoofdtrainer worden aangesteld. Een constructie zoals met Erik ten Hag, een trainer die zich al wel had bewezen in het profvoetbal, maar met de club zou kunnen doorgroeien. Iemand die zich voor twee of drie jaar zou conformeren aan het beleid en zou meegroeien met FC Utrecht. Het probleem was echter dat het merendeel van deze trainers met persoonlijkheid én een eigen voetbalvisie al ergens onder contract stonden óf geen interesse hadden. Veelgenoemde namen als Ruud Brood en Jaap Stam werden niet benaderd. FC Utrecht zette hoog in.

Een alternatief was een senior. Iemand die de ervaren spelersgroep een jaar lang bij de hand zou kunnen nemen en op de winkel zou kunnen passen. Een trainer die harde keuzes durft te maken en FC Utrecht naar Europees voetbal kan loodsen. In Nederland denk je dan al snel aan het type Dick Advocaat. Niet gek dus, dat de club de bijna 71-jarige oefenmeester op de shortlist plaatste. Advocaat, die eigenlijk al had aangegeven niet langer beschikbaar te zijn als clubcoach, vroeg bedenktijd. Een dergelijke trainersjob zou het voetbalpensioen opnieuw uitstellen, maar het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan.

De aanstelling van Advocaat zou een koerswijziging van 180 graden betekenen in Stadion Galgenwaard. Na de relatief onervaren en communicatief zwakke De Jong zou de club terugvallen op de nestor van het Nederlandse trainersgilde. Het zou de clubleiding de kans geven in de tussentijd een geschikte trainer te vinden voor het seizoen 2019/20. Eentje die zich meerdere jaren aan de club verbindt en gaat meegroeien met FC Utrecht.

Het is een veilige keuze, iets waar de club na negen onrustige maanden misschien wel aan toe is. Het laatste jaar stond FC Utrecht voor no guts, no glory, niet toevallig de tekst die prominent prijkt op het borstbeeld van Frans van Seumeren, bij de hoofdingang van het stadion. De grootaandeelhouder werd in 2008 eigenaar van zijn club, maar is in feite altijd supporter gebleven. De Quote 500-man investeerde miljoenen in de club en wordt op handen gedragen door de fans. Zelf weet hij wel hoe dat komt. ‘Ten opzichte van andere, vaak buitenlandse eigenaren ben ik een jongen uit de stad’, zei hij eerder in VI. ‘Ik spreek de taal van de supporter een beetje. Dat scheelt.’

En inderdaad, er is vaak kritiek op buitenlandse eigenaren. Ze kennen het DNA van de club niet, weten niet wat er speelt in de plaatselijke kroeg of op maandag bij de koffieautomaat. Dat een té betrokken eigenaar ook niet altijd zaligmakend is, bleek afgelopen week. De club waar tegenwoordig alles draait om een topsportklimaat, bleef te lang handelen op basis van emotie en loyaliteit. Het leverde enkel slachtoffers op.

Na het winterse vertrek van Erik ten Hag naar Ajax moest FC Utrecht op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer en wedde het op meerdere paarden: twee absolute toptrainers, Mitchell van der Graag én Henk Fraser, werden gepolst. Geen van hen hapte toe. Een veel gehoord argument was dat de nieuwe hoofdtrainer al in de kleedkamer zat: Van Seumeren had De Jong beloofd op een dag eindverantwoordelijk te worden. Een nieuwe trainer zou constant de hete adem van de ambitieuze assistent in de nek voelen. Eentje die bovendien mateloos populair was bij de eigen aanhang én bij Van Seumeren. Uiteindelijk besloot de groot-aandeelhouder, ondanks aanhoudende kritiek vanuit de spelersgroep, De Jong voor de groep te zetten. No guts, no glory, toch?

Het pakte verkeerd uit. Ja, Utrecht haalde nog wel de play-offs, maar de resultaten werden gaandeweg alleen maar minder. De situatie in de kleedkamer was niet optimaal en de trainer twijfelde zelf ook aan zijn rol. FC Utrecht had deze zomer moeten ingrijpen, maar besloot loyaal te blijven richting de clubicoon. Een belangrijk argument was dat de club mét De Jong de finale van de play-offs had gehaald én dat er nog voldoende ruimte voor verbetering was. In overleg met De Jong besloot Utrecht de rolverdeling in de staf te veranderen. De assistenten Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys werden verantwoordelijk voor de trainingen en de voetbalinhoudelijke ontwikkeling, De Jong werd meer een soort manager. Het plan werd met de beste bedoelingen gepresenteerd, maar was eigenlijk direct gedoemd te mislukken. Het werd meer en meer een schijnconstructie om geen afscheid te hoeven nemen van Mister FC Utrecht.

Een gevalletje dansen op de vulkaan. Uiteindelijk was het na vier wedstrijden gedaan. FC Utrecht begon matig aan het nieuwe seizoen en De Jong stond hakkelend voor de camera’s van de NOS en FOX. De selectie zag verbeteringen in de nieuwe constructie, maar optimaal werd het nooit. Binnen Stadion Galgenwaard waren steeds meer mensen van mening dat de technische staf niet langer houdbaar was. Na 360 minuten ging ook Van Seumeren overstag. Op maandagavond liet hij in het bijzijn van de De Jong en directeur voetbalzaken Jordy Zuidam weten dat zijn persoonlijke missie was mislukt. De Jong werd op straat gezet.

Nu is het zaak de gemaakte fouten te herstellen. De Domstedelingen hebben ondanks het vertrek van sterkhouders als Zakaria Labyad en Yassin Ayoub misschien wel een sterkere selectie dan vorig jaar. De club zet in op de play-offs om Europees voetbal, maar het gros van de selectie denkt dat het zelfs mogelijk is Europees voetbal te halen zónder die extra wedstrijden. Als Advocaat en Petrovic deze week hun ja-woord hebben gegeven en alle geledingen in Utrecht het ditmaal wél eens worden, kan de club al komende zondag met een schone lei beginnen tegen FC Emmen.

Bron: VI

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht