FC UTRECHT GAAT EUROPA IN!

FC UTRECHT GAAT EUROPA IN!

In waanzinnige finalewedstrijd wint FC Utrecht na strafschoppen van AZ.

FC Utrecht gaat Europa in! De ploeg uit de Domstad won vanmiddag (zondag) op eigen veld met 3-0 van AZ, om vervolgens ook in een strafschoppenserie de baas te zijn over de Noord-Hollanders.
Het is een scenario dat bijna niet te verzinnen valt. Een script voor een kaskraker, zonder twijfel. Om te beginnen met het einde: FC Utrecht wint. FC Utrecht juicht, FC Utrecht viert, FC Utrecht feest. Want: FC Utrecht gaat Europa in. En van je Euro Euro Utreg komt eraan!

Totale waanzin
De wedstrijd FC Utrecht - AZ is eigenlijk totale waanzin. Wat er zich op het veld afspeelt, lijkt bijna niet te kúnnen. Lijkt te mooi om waar te zijn. Te glorieus om te verzinnen. Te inspannend om voor mogelijk te houden. Te hoog om te beklimmen. Maar het gebeurt. FC Utrecht, dat de partij ingaat met een 3-0 uitnederlaag in het achterhoofd en dus het nodige goed heeft te maken in eigen Stadion Galgenwaard, gaat volle vaart vooruit. De spelers gaan als de brandweer, de supporters brullen stuk voor stuk voor tien, en AZ staat met de rug tegen een dikke, stevige Utrechtse muur.

Het Wonder van de Waterlinie
En dan, langzaam maar zeker, komt het tot wasdom. Het Wonder van de Waterlinie. Willem Janssen werkt na dik tien minuten de 1-0 binnen en Stadion Galgenwaard verwordt dan van een voetbaltempel tot een soort van snelkookpan. Eentje waarvoor de Utrechters resistent zijn, en de Alkmaarders zich geen weg in weten te vinden. Ze zitten in de val. In de voetbalval. Opgezet en uitgezet door de elf spelers van FC Utrecht, in nauwe samenwerking met de Twaalfde Man.

Haller geeft de hoop een extra boost
Een klein halfuur is er dan verstreken, als La Cucamarcha opnieuw uit de boxen dreunt. De aanleiding? De 2-0, die is gescoord door Sébastien Haller. De hoop die er was vóór de wedstrijd en wordt gevoed door de 1-0, die krijgt een impuls van heb ik jou daar nadat de Fransman voor doelpunt 51 in FC Utrecht-dienst tekent. Iedereen, op het veld en in de tribunes, lijkt te beseffen: het kán vandaag niet alleen gebeuren, het gáát gebeuren. Linksom, rechtsom, hoog of laag: wij gaan pakken waar we recht op hebben: Europees voetbal.

Twee opponenten
Na de rust heeft FC Utrecht twee tegenstanders: AZ en de klok. De 2-0 voorsprong is prettig, maar onvoldoende. Er moet een derde bij. Die derde goal is essentieel. Aanvalsgolf op aanvalsgolf rolt dan over de groene zee in Utrecht, en met succes. Tim Krul moet – tegen die tijd staat AZ nog met tien man op het veld, na een rode kaart voor Derrick Luckassen – tien minuten voor tijd voor de derde keer incasseren. Gyrano Kerk is het goudhaantje, 3-0 is de stand.

De tijd staat even stil
In de laatste minuut van de blessuretijd lijkt de tijd in Utrecht even stil te staan. De stand: 3-0. De situatie: een penalty voor FC Utrecht. De nemer: Sébastien Haller. De man die in zijn FC Utrecht-loopbaan al 15 pingels benutte, en er nog nóóit één miste in een wedstrijd waarin het om het echie ging. De goalie: Tim Krul, befaamd van zijn (succesvolle) fratsen tijdens het WK van 2014 in een penaltyserie waarin hij Oranje langs Costa Rica leidde. De uitkomst van dat bijzondere onderonsje: geen goal, en dus een verlenging.

Dertig extra minuten; geen treffers
In de dertig extra minuten die volgen in de brandende zon, voltrekt zich voor de ogen van de aanwezigen een slijtageslag die zijn weerga niet kent. Maar behalve pijntjes, duizenden extra zweetdruppels op de grasmat van het mooiste plekkie op aard, levert dat niets op. Ja, een eindsignaal van Pol van Boekel. Die blaast voor het einde van de wedstrijd, en het begin van een penaltyserie.

IJzig koel in de verzengende hitte
En dan blijkt FC Utrecht niet alleen de mouwen te kunnen opstropen, maar ook de gave te hebben het hoofd koel te houden. In de verzengende hitte, en na alles bij elkaar een minuut of 130 voetbal, maakt het team van trainer/coach Erik ten Hag vanaf de strafschopstip het Wonder van de Waterlinie compleet. Nacer Barazite maakt de winnende, Stadion Galgenwaard host, zwiert en geniet. FC Utrecht gaat Europa in. ‘En van je Euro Euro Utreg komt eraan!’

FC Utrecht - AZ 3-0 (2-0) (FC Utrecht wint na strafschoppen)
12. Willem Janssen 1-0
28. Sébastien Haller 2-0
82. Gyrano Kerk 3-0

Strafschoppenserie:
Pantelis Hatzidiakos (AZ) mist (0-0)
Sébastien Haller (FC Utrecht) scoort (1-0)
Stijn Wuytens (AZ) scoort (1-1)
Willem Janssen (FC Utrecht) scoort (2-1)
Joris van Overeem (AZ) mist (2-1)
Zakaria Labyad (FC Utrecht) scoort (3-1)
Fred Friday (AZ) scoort (3-2)
Andreas Ludwig (FC Utrecht) mist (3-2)
Ron Vlaar (AZ) scoort (3-3)
Nacer Barazite (FC Utrecht) scoort (4-3, FC Utrecht wint na strafschoppen)

Gele kaarten: Willem Janssen (FC Utrecht), Wout Weghorst, Dabney dos Santos, Tim Krul (allen AZ).

Rode kaart: 67. Derrick Luckassen (AZ, twee keer geel).

Toeschouwers: 16.586.

Scheidsrechter: Pol van Boekel.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Giovanni Troupée (52. Mark van der Maarel), Ramon Leeuwin, Willem Janssen, Edson Braafheid (73. Nacer Barazite); Wout Brama, Sean Klaiber, Yassin Ayoub (89. Andreas Ludwig), Zakaria Labyad; Gyrano Kerk, Sébastien Haller.

Opstelling AZ:
Tim Krul; Jonas Svensson, Ron Vlaar, Derrick Luckassen, Ridgeciano Haps; Mats Seuntjens (56. Ben Rienstra), Joris van Overeem, Stijn Wuytens; Calvin Stengs (70. Pantelis Hatzidiakos), Wout Weghorst (64. Fred Friday), Dabney dos Santos.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht