‘FC Utrecht is een plek waar alles samenkomt’

FC Utrecht bestaat 50 jaar. Met een nieuwe hoofdsponsor wil de club de aanval inzetten op de top-3. ‘Elk jaar leggen we de lat weer ietsjes hoger.’


Sfeer1

Frans van Seumeren (70), sinds 2008 grootaandeelhouder van FC Utrecht, nipt voorzichtig van zijn glas champagne in een chique loge van Stadion Galgenwaard. Zijn ogen twinkelen. Achter hem ligt een mooie woensdagmiddag, waarop het vijftigjarig bestaan van zijn club werd gevierd.

Kosten noch moeite waren er gespaard om het jubileum van FC Utrecht, in 1970 ontstaan uit een fusie tussen Elinkwijk, Dos en Velox, op te luisteren. Nieuwe spelersbus, nieuw logo, nieuw shirt en een nieuwe hoofdsponsor. Telecomaanbieder T-Mobile, tevens sponsor van Bayern München, is voor de komende drie jaar vastgelegd.

“Wat FC Utrecht voor mij betekent?” herhaalt Van Seumeren de vraag. Ontroerd zegt hij: “Heel veel.” Vervolgens, na een korte stilte: “Een voetbalclub is een plek waar alles samenkomt. Je staat heel dicht bij de samenleving. De lezers van Trouw zullen het misschien niet leuk vinden als ik dit zeg, maar wat vroeger de kerk was, is tegenwoordig een voetbalclub – een plek waar mensen samenkomen.”

Van Seumeren bleek geen passant
Zijn entree bij FC Utrecht, in het voorjaar van 2008, werd met de nodige scepsis begroet. Weer zo’n megalomaan figuur in de voetbalwereld? Van Seumeren, die fortuin maakte met zijn bergingsbedrijf Mammoet, kocht destijds voor zestien miljoen euro een meerderheidsbelang in zijn grote liefde FC Utrecht. Maar hij bleek geen passant. Integendeel: Van Seumeren, wiens vermogen door zakenblad Quote wordt geschat op 120 miljoen euro, stak door de jaren heen veertig miljoen euro in de club. “Ik heb een voetbalclub altijd in een breder perspectief gezien”, zegt Van Seumeren. “Een voetbalclub omvat alle facetten in het leven; winnen en verliezen, hoogte- en dieptepunten en het leven en de dood.”

En dat emotioneert Van Seumeren soms. Dat blijkt ook als tijdens een speciale talkshow, gepresenteerd door sportjournalist Kees Jansma, een filmpje wordt getoond van de Roemeen Mihai Ne?u, die in 2011 een dwarslaesie opliep bij een training van FC Utrecht, en de camera vervolgens op Van Seumeren wordt gericht. De clubbestuurder zit met tranen in zijn ogen. “Die jongen heeft zo diep gezeten”, verklaart hij na afloop zijn emoties. “Dat raakt me nog steeds enorm.”

‘We willen de top-3 aanvallen’
Wat Van Seumeren ook nog steekt: het besluit van voetbalbond KNVB om de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord te annuleren. “Voor mij is dat nog steeds onbegrijpelijk”, zegt Van Seumeren, terwijl hij uitkijkt over het veld van Stadion Galgenwaard. “Vooral ook omdat we vanuit Zeist nog geen goed argument gehoord hebben waarom het niet kan.” Hoewel er pas vanaf 1 september weer officieel gevoetbald kan worden in Nederland, is de KNVB wel bezig om oefenwedstrijden in te plannen voor augustus. Dus ja, waarom dan ook geen bekerfinale?

FC Utrecht, de nummer zes van het beëindigde seizoen, voelt zich tekortgedaan. Het zorgt bij Van Seumeren voor extra gretigheid voor de toekomst. “We hebben het streven om de top-3 aan te vallen”, klinkt het ambitieus. “Dat is ook wat mij zo aanspreekt in een voetbalclub: de mentaliteit om te winnen. Elk jaar leggen we de lat weer ietsjes hoger.”

Bron: Trouw

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht