FC Twente - FC Utrecht: een elftal bekerfeitjes

FC Twente - FC Utrecht: een elftal bekerfeitjes

Om alvast in de stemming te komen voor de wedstrijd van vanavond.

FC Twente was afgelopen seizoen snel klaar in de KNVB Beker. In de tweede ronde stroomden de Tukkers in en onder aanvoering van Hakim Ziyech namen de roodhemden ook direct weer afscheid van het toernooi. FC Groningen versloeg de ploeg uit Overijssel met 2-1.
Het vorige bekertoernooi van FC Utrecht was een stuk intensiever en succesvoller dan dat van de Tukkers. De ploeg van trainer/coach Erik ten Hag klopte eerst ONS Sneek (0-2), knikkerde toen bekerhouder FC Groningen uit het toernooi (5-3), maakte vervolgens hardhandig een einde aan de cupaspiraties van Achilles’29 (0-5) en legde in de kwartfinale, in Eindhoven nota bene, landskampioen PSV over de knie. Dankzij een 1-3 zege in het Philips Stadion plaatsten de Utrechters zich voor de halve finale, waarin stuntploeg VVSB werd teruggewezen: 3-0. In De Kuip bleek in de eindstrijd Feyenoord te sterk voor de Utrechters (2-1).


FC Twente - FC Utrecht. In 2004 was het de finale van de KNVB Beker, die toen trouwens nog Amstel Cup heette. FC Utrecht versloeg de Enschedese opponent in De Kuip met 1-0 dankzij een doelpunt van Dave van den Bergh.

Quizje tussendoor. Deze tien spelers stonden namens FC Utrecht in de basis tijdens de finale van 2004: René Ponk, Michael Lamey, Patrick Zwaanswijk, Alje Schut, Etienne Shew-Atjon, Jean-Paul de Jong, Stefaan Tanghe, Joost Broerse, Hans van de Haar, Dave van den Bergh. Maar er startten er natuurlijk elf die dag. Welke speler ontbreekt in dit rijtje?

Goed, even wat anders. FC Utrecht en FC Twente stonden in totaal zes keer tegenover elkaar in bekerverband. Drie keer gingen de Tukkers verder, drie keer bekerden de Domstedelingen door.

In de laatste vijftien seizoenen stond alleen Ajax (zes keer) vaker in de finale van het bekertoernooi dan FC Utrecht: vier maal.

FC Utrecht won de beker drie keer. In 1985, 2003 en 2004.

FC Twente tilde de cup ook drie maal op: in 1977, 2001 en 2011.

Trainer/coach Erik ten Hag van FC Utrecht won in 2001 als aanvoerder van FC Twente de cup. Destijds wonnen de Tukkers, waarvoor Ten Hag in totaal 221 Eredivisiepartijen speelde, de beker door PSV na strafschoppen te kloppen.

Richairo Zivkovic speelde bekerwedstrijden namens FC Groningen, Ajax en Willem II. In totaal zeven partijen, waarin hij drie keer scoorde. Zivkovic startte één keer in de basis in de KNVB Beker en dat was op 27 oktober 2015, namens Willem II uit tegen Go Ahead Eagles. De Tricolores wonnen met 0-2 dankzij twee goals van Zivkovic.

Tot slot: het antwoord op het quizje. De ontbrekende naam: Richal Leitoe. Om het helemaal compleet te maken: er waren die dag, in 2004, nog drie FC Utrecht-spelers die binnen de lijnen kwamen. Dat waren de invallers Sander Keller, Jordy Zuidam en Abdelhali Chaiat.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht