Europese wedstrijd in Waalwijk nader toegelicht

Europese wedstrijd in Waalwijk nader toegelicht

Veel voorkomende vragen over de Europa League ronde in Waalwijk

FC Utrecht speelt in de tweede voorronde van Europa League ‘thuis’ in Waalwijk. FC Utrecht heeft vanwege een samenloop van omstandigheden voor deze locatie gekozen. FC Utrecht geeft je graag inzicht hoe de keuze tot stand is gekomen.
Waarom moet FC Utrecht uitwijken?

 
FC Utrecht moet de tweede voorronde van het Europa League toernooi, gehouden op 13 en 20 juli, uitwijken vanwege het Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal dat in Stadion Galgenwaard wordt gehouden. Even was er sprake van dat FC Utrecht ook de derde voorronde (27 juli, 3 augustus) moest uitwijken, maar in samenspraak met UEFA en KNVB is dit teruggedraaid.
 
Had FC Utrecht dit niet kunnen voorzien toen het contract met het Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal werd getekend?

Met het aangaan van de verbintenis met het Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal in 2014 stroomden de Nederlandse clubs in de derde voorronde van de Europa League in. Dit is pas recentelijk gewijzigd door de UEFA-ranking, waarin Nederland is gezakt. Hierdoor stroomt het Nederlandse Europa League ticket voor de winnaar van de play-offs al vanaf de tweede voorronde in.
 
Naar welke stadions heeft FC Utrecht gekeken?
 
Meteen nadat bekend werd dat FC Utrecht mogelijk Europees ging spelen moesten zaken op orde worden gebracht voor de Europese licentie. FC Utrecht heeft hierbij in samenspraak met de KNVB een shortlist gemaakt van alle stadions, die voldeden aan de normen van de UEFA in dit stadium van het toernooi.

De moeilijkheid hierbij was dat een aantal stadions niet beschikbaar was vanwege hetzelfde Europees Kampioenschap Vrouwenvoetbal. Een aantal andere stadions heeft in de periode juli herstelwerkzaamheden aan de grasmat ingepland. En tot slot waren er een aantal steden die geen optie waren, in verband met de andere evenementen, openbare orde en veiligheid cq politiecapaciteit.

Hoe zijn die oriënterende gesprekken verlopen?
 
Er zijn oriënterende gesprekken gevoerd met verschillende locaties. Uit deze gesprekken bleek echter dat enkele gemeenten niet open stonden om FC Utrecht in juli te ontvangen vanwege openbare orde, veiligheid en politiecapaciteit. Alles goed afwegende bleek dat zowel gemeente Waalwijk en RKC Waalwijk positief stonden tegenover een Europese wedstrijd van FC Utrecht in het Mandemakers Stadion. Door goede gesprekken tussen beide lokale driehoeken is toen de knoop doorgehakt en kon een UEFA-licentie worden aangevraagd.
 
Wat zijn de licentie-eisen van de UEFA?

De belangrijkste eisen voor de tweede voorronde van Europa League hebben betrekking op zaken zoals lichtsterkte van de stadionlampen, aantal zitplaatsen, afmetingen veld en specifieke zaken aangaande huisvesting en wedstrijdorganisatie. Tot slot moest een garantie worden afgegeven voor 6 mei dat het stadion daadwerkelijk voor de tweede voorronde exclusief beschikbaar was. Hierdoor moest FC Utrecht op voorhand al enkele investeringen doen (onder andere om de stadionlampen bij RKC Waalwijk te vervangen), zonder dat er ook maar enige zekerheid was of de voorronde van de Europa League eind mei behaald zou worden.
 
FC Utrecht is de lokale driehoek van Waalwijk en de politie van Utrecht zeer erkentelijk. Mede dankzij de inspanningen van deze partijen, alsmede de hulp van de KNVB en de UEFA, is het mogelijk de tweede voorronde in Europa League van FC Utrecht überhaupt te spelen.

Hoe gaat de kaartverkoop in zijn werking?
Via www.fcutrecht.nl communiceert FC Utrecht later vandaag alle informatie over de kaartverkoop voor Waalwijk.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht