De Jong over nieuwe rol:'Ik zit gewoon op de bank'

Het was een opvallend bericht vanmorgen. Jean-Paul de Jong is niet langer de trainer, maar de manager van FC Utrecht. De dagelijkse veldtrainingen worden geleid door Rick Kruys en Marinus Dijkhuizen, terwijl De Jong samen met zijn andere assistent Luc Nijholt als een soort Engelse manager de trainingen observeert.


006

"Ik geef er niet graag een naam aan, maar het is wel een Engels model waarin ik ook veel werk aan mijn assistenten overlaat", reageert De Jong tegenover de NOS op de door de club doorgevoerde wijziging in de trainersstructuur. Toch rijzen er nog vragen bij deze in het oog springende structuurwijziging.

Waarom hebben jullie hiertoe besloten?
De Jong: "We hebben het vorige seizoen geëvalueerd en gekeken naar zaken die goed gaan en die beter kunnen. Daarop zijn we met Jordy Zuidam (directeur voetbalzaken, red.) tot de conclusie gekomen dat ik samen met Nijholt tijdens trainingen een monitorende rol ga krijgen. Maar ik blijf altijd de eindverantwoordelijke."
Maar waarom gaat u de veldtrainingen niet meer leiden?
"Als het beter kan met mensen die je hebt, dan is het goed om te zien dat dat kan. Ik sta gewoon nog op het veld, maar m'n rol is veranderd in een managementrol en daar komt meer bij kijken."

"Ik kan de groep beter bereiken in een beschouwende rol. En zo kan ik de zaken die we voor de training hebben besproken, tijdens de training monitoren en daarna evalueren. Bovendien leggen we zo meer verantwoordelijkheden bij de stafleden. Het is altijd mijn werkwijze geweest om mensen in hun kracht te brengen."

De structuurwijziging komt op een opvallend moment, ruim drie weken na de start van de voorbereiding.
"Het viel op dat ik een aantal keren niet op de training aanwezig was. Dan voerde ik andere taken uit, zoals gesprekken op managementniveau, het ontwikkelen van ideeën en het bespreken van werkwijzes. Dat betekent dus niet dat ik niet aanwezig ben, maar dat ik vertrouwen heb in de mensen die veel kwaliteiten hebben. En Nijholt observeert ook op de training."

Maar u bepaalt nog wel gewoon de opstellingen en zit tijdens wedstrijden gewoon nog op de bank?
"Uiteraard. Verleden jaar hebben wij ook gedeeltelijk zo gewerkt, alleen hebben we het nu geëvalueerd en opnieuw georganiseerd. We zijn nu drie weken bezig en het bevalt ons uitstekend en ook de spelers pikken het goed op."

"Het is ook een nieuwe uitdaging om op deze manier leidinggevende te zijn van deze club en er een nieuwe succesvolle periode aan vast te knopen. Maar deze werkwijze zal nog wel een aantal grijze gebieden hebben waar we tegenaan kunnen lopen."

Bron: NOS

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht