De breekbare reus die FC Utrecht wat extra's geeft

Ineens waren daar de tranen. Bij een boom van een kerel na een onbeduidende treffer. FC Utrecht was vlak voor tijd op 6-0 gekomen tegen Fortuna Sittard, maar doelpuntenmaker Simon Makienok zal het moment - begin deze maand - nooit vergeten. Sterker, om kippenvel van te krijgen.

Het was dan ook een treffer met een lang verhaal. De goede afloop van een twee jaar durende tragedie. Of, anders bekeken, de eerste bladzijde van een nieuw hoofdstuk.

Ruim twee jaar geleden werd Makienok door trainer Erik ten Hag naar de Domstad gehaald. Hij kwam als vervanger van Sébastien Haller, de sierlijke Fransman, een natuurtalent dat eens in de zoveel jaar neerstrijkt bij een club als Utrecht. En ook nog eens op een moment dat alles precies goed samenviel. Al kwam daar natuurlijk ook een beetje geluk bij kijken.

Kruisband en meniscus
Makienok is het levende voorbeeld dat het ook anders kan lopen. En voor je het weet, zijn ze je vergeten. "Dat idee heb ik zelf gelukkig nooit gehad", zegt de 29-jarige spits, die eindelijk weer voluit kan trainen.


Makienok

Twee duels in de voorronde van de Europa League had de Deen pas afgewerkt in het Utrecht-shirt toen hij op de training een kruisband scheurde. Na een operatie en een lange revalidatie volgde een rentree, zij het een kortstondige. Deze keer speelden problemen met de meniscus hem parten.

En zo begon hij na afgelopen zomer aan zijn derde en laatste contractjaar zonder ooit aan de aftrap van een eredivisieduel te hebben gestaan.

Vandaar de opluchting na zijn rake volley tegen Fortuna, al was het niet zijn eerste doelpunt: een paar dagen eerder had hij zich, eveneens als invaller, al trefzeker getoond in de bekerwedstrijd tegen de amateurs van Excelsior '31.

Beide goals werden uitbundig meegevierd door zijn teamgenoten en de trainersstaf, die hem ook in zijn uitzichtloze periode bij de club altijd hadden gesteund.
 
Dat was wel anders bij Palermo, die club die in 2014 miljoenen voor hem neertelde en hem slechts in vier competitiewedstrijden liet invallen. Hij verbaast zich er niet eens meer over. "Zo gaat het daar dan."

"Daarvoor had ik net mijn beste jaren achter de rug bij Brøndby, een van de topclubs in Denemarken. Dat was mijn mooiste tijd tot nu toe en ook de grootste club waar ik tot nu toe heb gespeeld."

Vierde trainer
"Ik heb vaak op plekken gespeeld waar ze meer clubs binnen een klein gebied hadden. Het leuke aan FC Utrecht vind ik dat het de enige grote club in de stad is. Er is wat dat betreft geen verdeeldheid; iedereen hier staat massaal achter dit team."

Dat merkt Makienok nu het goed gaat met de club, alweer onder de vierde trainer die hij in ruim twee jaar heeft meegemaakt. Maar John van den Brom is wel de eerste die hij echt op het veld kan laten zien wat hij in zijn mars heeft.

"Hij heeft mijn situatie altijd in de gaten gehouden, ook toen ik geblesseerd was. En dat vond ik prettig. Ik kom hier zeker nog in de plannen voor."

Zijn eigen plan kan worden samengevat in twee woorden: fit blijven. "Dat is echt het enige waar ik me nu mee bezighoud. De angsten moeten weg, ik moet weer vertrouwen krijgen in mijn lichaam. Mijn leven heeft de laatste jaren alleen nog maar in het teken gestaan van herstel. Ik heb er alles aan gedaan om terug te komen. Nu wil ik weer aan voetballen toekomen."

Rijkelijk getatoeëerd
Een voordeel is zijn imposante, rijkelijk getatoeëerde lijf van ruim twee meter, waarmee hij zich fysiek onderscheidt van zijn collega-spitsen. "De trainer varieert graag met zijn speelstijl, dus ik vertrouw erop dat mijn kansen heus wel komen."

Dat geldt ook voor de nationale ploeg van Denemarken, die hij zes jaar geleden voor het laatst diende in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Italië. "De ambitie om terug te keren heb ik nog niet uit mijn hoofd gezet. Maar dan moet ik er eerst weer een paar in schieten."

"Ik ben, zoals je van iemand met mijn postuur verwacht, een targetman, maar ook iemand die de bal voorin kan vasthouden. En ik ben best handig met mijn voeten. Dat moet ook wel als je in Nederland speelt, een land waar ze op dat gebied veel van je verwachten."

Interessante krachtmeting
Zijn voorganger Haller maakte afgelopen zomer een klapper van vijftig miljoen naar de Premier League. FC Utrecht profiteerde op financieel gebied mee van die transfer naar West Ham United en dat verschafte de club ruimte om de selectie te versterken. Ook met nieuwe concurrenten voor Makienok. "Een goede zaak, er staat echt een goede ploeg."

Zaterdag komt AZ op bezoek, de huidige nummer twee van de eredivisie die zich ontpopt tot een serieuze uitdager van de Nederlandse top. "Een club die doet wat wij ook willen. Ik denk dat we elkaar niet veel ontlopen. Het wordt een interessante krachtmeting."

Zo ook voor Makienok, die zijn grenzen moet gaan opzoeken om ook in dit soort duels weer een beslissende rol te kunnen spelen. En dat maakt emoties los bij de Deen, met 29 jaar in de kracht van zijn leven. De robuuste sloper binnen de lijnen, die vooral als mens zo op de proef is gesteld de laatste periode.

En dan kan er dus best eens een traantje ontsnappen. "Ik heb een heel zacht karakter."

Bron: NOS

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht