De blijvende erfenis van Sébastien Haller

Michael Mols, Ricky van Wolfswinkel, Leo van Veen maar ook Didier Martel, Dirk Kuyt, Igor Glusevic en Sébastien Haller. Als er één club door de jaren heen altijd over scorende spitsen heeft kunnen beschikken, dan was het Utrecht. Inmiddels hapert de voorste linie al enige tijd en is Urby Emanuelson clubtopscorer. Tijd voor een winterse aankoop of loopt de targetman gewoon op Zoudenbalch rond?

De fans in het uitvak rekenden zich al rijk en ook op de reservebank ging voorzichtig een arm de lucht in. Zondagmiddag, Tilburg. FC Utrecht leek na rust op voorsprong te komen toen het door Lukas Görtler beroerde leder, tergend langzaam richting de doellijn rolde. Een zeker doelpunt, zij het niet dat de bal de paal raakte. In de rebound – de bal kwam toevallig voor de voeten van de Duitser terecht – was het wederom het aluminium dat een doelpunt in de weg stond. Uiteindelijk was het verdediger Willem Janssen die alsnog de bevrijdende 1-0 maakte.

Het moment van Görtler werd uiteindelijk niet meer dan zeven seconden in de samenvatting van Studio Sport. Het was die dag immers Ajax-Feyenoord en bovendien: FC Utrecht had voor het eerst in meer dan een half jaar een uitwedstrijd gewonnen. Niemand die zin had om nog lang stil te staan bij al die gemiste kansen.

En toch is het interessant. Was de dubbele misser een gevalletje domme pech of een gebrek aan kwaliteit? Waarschijnlijk een beetje van beide. Op een goede dag was Görtler zondagmiddag als man of the match van het veld gestapt met twee doelpunten achter zijn naam. Tegelijkertijd is de geboren Duitser geen centrumspits. Het is het zoveelste noodverband van trainer Dick Advocaat. Görtler is alweer de achtste spelers die dit seizoen een kans krijgt in de voorhoede van de Domstedelingen en tot op heden wist niemand te overtuigen.
 
Eigenlijk is FC Utrecht al sinds de zomer van 2017 op zoek naar een geschikte aanvalsleider. Na het vertrek van Sebastien Hallér (Eintracht Frankfurt) is er nog geen nieuwe topschutter opgestaan. Vorig jaar verbloemde een excellerende Zakaria Labyad het spitsenprobleem van de Utrechters. Hij vond elf keer het net. Dit seizoen zijn er drie topscorers: Urby Emanuelson, Sander van de Streek én Simon Gustafson. Hun score: twee goals.

Niet vreemd dus dat veel oefenvormen op Zoudenbalch gericht zijn op het maken van doelpunten. OPTA berekent dat de problemen van FC Utrecht dieper zitten. Zowel als het gaat om de schotnauwkeurigheid (percentage van schoten dat tussen de palen wordt gemikt) als om de schotconversie, behoort FC Utrecht tot de zwakste ploegen van Nederland.
DE OPTIES
Toen Advocaat het overnam van de ontslagen Jean-Paul de Jong, besloot de club het heilige 4-4-2 in te ruilen voor 4-3-3. Maar dat heeft de Domstedelingen tot op heden weinig gebracht. Maar hoe zit dat eigenlijk? Heeft FC Utrecht geen spitsen of functioneren ze simpel gewoon niet?

Op papier lijkt er helemaal geen sprake van een spitsenprobleem in Utrecht. Op de teamfoto staan vier potentiële goalgetters. Een internationaal gezelschap met een 25-jarige Fransman, een 27-jarige Deen, een 23-jarige Belg en een 19-jarig talent uit de eigen achtertuin. Je zou zeggen dat Advocaat wat te kiezen heeft, maar de statistieken van de vier spreken boekdelen. Dit seizoen wist geen van hen een doelpunt te maken in de Eredivisie.

Jean-Christophe Bahebeck

Dit seizoen: 
0 minuten 
0 doelpunten

Eigenlijk rekende directeur voetbalzaken Jordy Zuidam op 31 augustus al niet meer op inkomende transfers. We spraken hem in de ochtend, rond een uur of elf. Het buitenkansje waar hij zo vurig op hoopte, bleef in Parijs. Een paar uur later volgde een appje, dat er een opening was. Weer een paar uur later schitterde de media-afdeling met een prachtig filmpje. Guess who’s back? Jawel, het was Jean-Christophe Bahebeck. De man die vorig jaar werd gehuurd van PSG en in 358 minuten drie keer scoorde. Dit was dé opvolger van Sébastien Haller. Het noodlot sloeg echter toe, de Fransman raakte zwaar geblesseerd. Zuidam stuntte door de spits deze zomer opnieuw naar Nederland te halen, ditmaal met een langdurig contract. Het probleem is echter zijn fitheid. In het laatste interlandweekend had de spits een basisplaats tegen Royal Antwerp (2-1), hij was toen trefzeker vanaf elf meter. Vervolgens raakte hij weer geblesseerd op het trainingsveld. Advocaat ziet in hem dé kapstok om goed en verzorgd voetbal te spelen. Het is echter de vraag of, en zo ja, wanneer de Fransman eindelijk definitief uit de lappenmand komt.

Cyriel Dessers

Dit seizoen: 
130 minuten
0 doelpunten

Wat was het mooi geweest als op 20 oktober een camera Cyriel Dessers had gevolgd. De anders zo opgewekte Belg had moeite om zijn frustratie te verbergen. FC Utrecht speelde tegen AZ en niet Dessers maar Tannane stond in de punt van de aanval. Praktisch de complete tweede helft moest de Belg warmlopen. Toen in de 84ste minuut verdediger Mark van der Maarel binnen de lijnen kwam en Advocaat door zijn wissels heen was, slenterde Dessers voor de dug-out langs. Hij negeerde alle blikken van de bank, klauterde over het reclamebord en liet zich teleurgesteld in een stoel vallen. Utrecht won en dus moest Dessers vervolgens met frisse tegenzin richting het publiek. Hij had op betere tijden gerekend. Advocaat wilde met een echte centrumspits spelen en zei Dessers voorlopig de kans te geven. Na twee mindere wedstrijden was kennelijk het vertrouwen alweer weg. Inmiddels lijkt hij in de pikorde Bahebeck, Makienok, Van de Streek, Gustafson én Tannane voor zich te moeten duiden. Al weet je het bij Advocaat maar nooit…

Simon Makienok

Dit seizoen:
83 minuten 
0 doelpunten

‘Het voelt net alsof ik een nieuwe speler ben. Ik ken de mensen, de stad en het voetbal dat gespeeld wordt, maar het is alsof ik voor de tweede keer bij deze club begin. Ik kan niet wachten.’ De verwachtingen waren hooggespannen. Niet alleen bij de fans, maar ook bij Simon Makienok zelf deze voorbereiding. Vorig jaar in de zomer haalde FC Utrecht de inmiddels 27-jarige Deense reus. Een spits die in de laatste jaren in Italië en Engeland nauwelijks doeltreffend was, maar die werd gepresenteerd als een ware goaltjesdief. Hij maakte indruk in de voorbereiding maar scheurde vervolgens zijn kruisband af. Na een lang en zwaar herstel keerde hij deze zomer terug bij de selectie. De Deense reus valt tot op heden tegen. Voetballend houdt het nog niet over en ook fysiek heeft hij nog de nodige problemen: voorlopig staat hij nog buitenspel.

Nick Venema

Dit seizoen:
23 minuten
0 doelpunten

Als de oudere garde niet rendeert, waarom dan de jeugd geen kans geven? In de opleiding van FC Utrecht loopt Nick Venema rond, doelpuntenmaker van beroep. Een spits die naam maakt bij Jong Utrecht en deze zomer door meerdere Eredivisie-clubs werd gezien als een mogelijk transferobject. Toch bleef Nick uit Austerlitz gewoon in de Domstad. Hij hoopte op zijn kans. Logisch ook, want er is geen aanvaller in de selectie die ze makkelijker binnenschiet dan Venema. Dessers, Bahebeck en Tannane hebben op de training allemaal het nakijken als Venema meedoet. En toch durft Advocaat het niet aan. De Kleine Generaal zoekt een aanspeelpunt, een kapstok. Hij heeft Venema bekeken en te licht bevonden op het voetballende gedeelde. De jeugdige spits moet geduld hebben. ‘Hij heeft het beste schot van heel Utrecht’, aldus Advocaat. ‘Hij heeft een pegel in zijn benen, dat is echt ongelofelijk. Maar zijn spel moet hij verbeteren. Ik heb met Michael Mols gesproken. Ik zal eens kijken of hij misschien met hem wat kan gaan doen. Eén van de grote specialiteiten van Mols was zijn aanname en het wegdraaien. Dat is wel een beetje het manco bij Nick. Het schot is goed, de werklust is goed, het koppie is goed maar er moet nog wel het één en ander bijkomen.’

DE ALTERNATIEVEN

Zijn je spitsen niet goed genoeg, dan ga je op zoek naar alternatieven. In Utrecht wordt daar al sinds vorig seizoen mee geëxperimenteerd. Gek genoeg zijn de aanvallende middenvelders van FC Utrecht meer trefzeker dan de spitsen.

Gyrano Kerk

Dit seizoen: 
752 minuten 
0 doelpunten

Een jaar geleden zat VI aan tafel met Gyrano Kerk. Na zijn doelpunten tegen AZ en Lech Poznan was hij even de grote man in de Domstad. Met dank aan het 4-4-2 systeem. ‘Ik heb vorig seizoen bij FC Utrecht mijn kans gegrepen in het systeem dat we nu spelen en breng, denk ik, andere kwaliteiten mee dan een pure spits. Ik passeer wat gemakkelijker een mannetje en kan een ander in stelling brengen. Maar begrijp me niet verkeerd, ook ik wil doelpunten maken, daar ben ik veel mee bezig.’ Inmiddels speelt FC Utrecht weer 4-3-3 en is Kerk buitenspeler geworden. Zijn probleem blijft echter de afronding. De teller staat nog altijd op nul.

Bron: VI

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht