Dalmau ziet Dessers bij Heracles vlammen

FC Utrecht haalde Adrián Dalmau van Heracles Almelo, Cyriel Dessers bewandelde de omgekeerde weg. Zondag komen beide ploegen én spitsen elkaar tegen.


Dalmau

Het waren twee opmerkelijke dagen, in het begin van de warme julimaand van dit jaar. Op maandag tekende Cyriel Dessers (25) van FC Utrecht bij Heracles Almelo, een dag later meldde de negen maanden oudere Adrián Dalmau (25), topscorers van de Almeloërs, zich in Stadion Galgenwaard. Van een ruildeal was weliswaar geen sprake, maar dat beide clubs geïnteresseerd waren in elkaars spitsen hielp wel. Tijdens de gesprekken over Dalmau bracht Heracles de naam van Dessers in. Even later waren de clubs en spelers akkoord over wat je met een beetje fantasie een NBA-achtige deal kan noemen.

Dessers werd bij aankomst in Almelo direct geconfronteerd met de vraag welke club nu de beste deal te pakken had. ,,Dat is interessant, het motiveert me wel. Ik ben ook benieuwd naar het antwoord", zei de Belgische spits destijds. De balans na dik vijf maanden slaat zonder enige twijfel door naar Heracles en Dessers. De Belg is samen met PSV'er Donyell Malen topscorer van de eredivisie met elf doelpunten (en vijf assists) in zestien eredivisiewedstrijden. En dan scoorde hij ook nog eens tweemaal in de KNVB-beker. Zijn naam wordt inmiddels genoemd in de Belgische top en bij het Italiaanse Cagliari.

Play-offs
Dessers kwam als veelscorende spits van NAC naar FC Utrecht, maar kon daar na een goede start en toch een behoorlijk aantal doelpunten zijn belofte nooit helemaal inlossen. Ook omdat hij nooit over lange tijd het vertrouwen kreeg. Bij Heracles kan je goed zien dat trainer Frank Wormuth de ploeg om de spits heen heeft gebouwd en dan gaat Dessers vroeg of laat leveren. Dessers was in de play-offs voor Europees voetbal en de fase daarvoor nog belangrijk voor FC Utrecht, maar dat technisch directeur Jordy Zuidam zijn fiat gaf voor een vertrek van de spits was niet bepaald opmerkelijk te noemen.

Sterker, een deal met Dalmau had alles weg van een upgrade. Met negentien goals (en vijf assists) moest de op het Spaanse Mallorca geboren aanvaller alleen PSV'er Luuk de Jong en Dusan Tadic van Ajax voor zich dulden op de topscorerslijst van de eredivisie. Dalmau halen bleek destijds een puik staaltje scoutingswerk van Heracles. De Spanjaard speelde zijn wedstrijden voor Villarreal B in de Segunda División B (de derde Spaanse voetbalcompetitie). In no-time paste Dalmau zich aan in de eredivisie. Na het seizoen had hij zijn zinnen gezet op een stap omhoog.

En dus werden het hete weken bij Heracles. Dalmau diende een transferverzoek in. Er ontstond onenigheid tussen speler en club. Zo werd er in de media een robbertje uitgevochten over de elftalfoto waarop Dalmau ontbrak. Volgens de spits omdat hij in het ziekenhuis was, volgens Heracles omdat hij domweg weigerde op de foto te gaan. Bovendien lag Dalmau geregeld in de clinch met Wormuth. Uiteindelijk kreeg hij, dus ook dankzij Dessers, zijn zin met een transfer naar FC Utrecht.

Fitheid
Dalmau kwam niet fit binnen, maar de dokter was volgens Zuidam 'erg tevreden over zijn conditie'. Bovendien was Dalmau 'fysiek altijd perfect geweest'. Niettemin had de spits weken de tijd nodig om aan te haken. Eind augustus debuteerde hij in de eredivisie tegen VVV-Venlo als invaller. Hij scoorde. En dat deed hij ook in de twee wedstrijden erop, tegen FC Twente als invaller en in zijn enige volledige wedstrijd van dit seizoen tegen FC Emmen. Een week later tegen sc Heerenveen - hij scoorde niet - maakte hij zijn laatste minuten voor FC Utrecht. Dan hebben we het over eind september. Sindsdien kwakkelt de Spanjaard weer met zijn fitheid.
Met name de laatste weken laat het gemis van Dalmau zich voelen, nu FC Utrecht duidelijk behoefte heeft aan een scorende man in de punt van de aanval. Trainer John van den Brom rekent niet meer op Dalmau in 2019, al trainde de Spanjaard woensdag wel met de groep mee.

Voorlopig blijft het wachten op Dalmau, de man die in die luttele minuten wél heeft laten zien te kunnen scoren. Het is nog te vroeg om hem af te schrijven, misschien ook wel om een oordeel te vellen over de 'spitsendeal'. Maar de eerste tussensprint is - met afstand - voor Dessers en Heracles.

Bron: AD

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht