Bazoer terug na schorsing: ‘Beetje aandacht geven'

Na een schorsing van drie wedstrijden keert Riechedly Bazoer zaterdag terug bij FC Utrecht. Volgens trainer Dick Advocaat moet de grillige 22-jarige middenvelder eens goed kijken naar Georginio Wijnaldum.


FCU - Willem II (10)

Zomaar kans dat Advocaat zaterdag tegen Heracles Almelo zijn elftal op de schop gooit nu Bazoer terug is na een uitsluiting van drie duels. Hij speelde pas 126 minuten in het Utrechtse rood-wit, leverde openlijk kritiek na een wissel in de rust tegen Willem II én pakte rood toen hij ruzie kreeg met de vierde official na de bizarre nederlaag bij PEC Zwolle (4-3). Al wordt binnen de club stug volgehouden dat vierde man Sander van der Eijk de aanstichter was en zelfs op de vuist wilde met Bazoer, die hem alleen een licht duwtje zou hebben gegeven.

Wat de waarheid ook is: de middenvelder werd voor drie wedstrijden geschorst. Zo is het sinds Bazoers entree in de winterstop bij FC Utrecht letterlijk alleen nog maar over de maniertjes gegaan van de 22-jarige Utrechter, die al zo vaak te maken kreeg met dergelijke problemen in zijn carrière.

Maar hij is terug en daar is, kritiek op Bazoer of niet, trainer Advocaat maar wat blij mee. 'De Kleine Generaal' ziet de extra kwaliteit en de opvallende voetballende meerwaarde van de middenvelder die zo lang niet uit de verf kwam bij achtereenvolgens Ajax, VfL Wolfsburg en FC Porto. Intern wordt Bazoer geprezen, omdat hij van een zeer lucratief contract in Duitsland nu bereid is om voor - relatief gezien - een onkostenvergoeding in de Domstad te voetballen.

Nederlands elftal
,,Ik heb bij hem het idee dat hij graag wil", aldus Advocaat. ,,Anders ga je niet voor vier maanden bij FC Utrecht spelen. Van hem gaan we nog wel opkijken. Hij is een jongen met extra kwaliteit, hoor. Dat blijf ik zeggen. Als hij het echt gaat begrijpen, zit hij straks weer bij het Nederlands elftal. Hij kan aan de bal zo goed voetballen."
 
Maar, zo erkent de coach ook, daar is niet alles mee gezegd. Advocaat denkt wel te weten op welk vlak Bazoer zich moet ontwikkelen om zijn carrière weer in een opwaartse spiraal te krijgen. ,,Hij moet leren om vanuit de discipline te spelen. Dat hij niet denkt: oh, nu moet ik terug. Dat moet een automatisme worden. Het is niet alleen maar: bal hebben, dribbelen en naar voren lopen. Als je ziet wat je tegenwoordig moet doen als middenvelder, dat wordt eigenlijk steeds moeilijker.”

Kortgeleden zat Advocaat als analyticus in de studio bij Veronica Inside waar de wedstrijd tussen Liverpool en Bayern München werd besproken. Daar waren René van der Gijp en Advocaat lyrisch over Georginio Wijnaldum. Advocaat prees hem en vooral zijn zelfkritiek, dat de middenvelder het altijd bij zichzelf zoekt en nooit klaagt. Ook zijn voetballende ontwikkeling - Wijnaldum was lange tijd een 'nummer 10' dan wel rechtsbuiten en is nu een controleur - ligt volgens Advocaat ten grondslag aan de voetballer die Wijnaldum nu is. Hij spiegelt 'Gini' dan ook aan Bazoer.

,,Als je ziet hoe Wijnaldum gegroeid is bij Liverpool, als je ziet wat hij nu doet nu hij meer als controleur speelt. Dat is natuurlijk geweldig. Dat moet je daar ook wel doen, want anders sneeuw je onder. Misschien zou het voor Bazoer ook goed zijn om naar Engeland te gaan, dat je ziet wat je moet doen", aldus Advocaat.

Of een Wijnaldum-achtige ontwikkeling ook voor Bazoer nog in het verschiet ligt? ,,Er zal eerst een tussenstap moeten komen'', zo geeft Advocaat aan. ,,Hij is pas 22 jaar en moet spelen. Ik zei tegen hem: vier jaar geleden ging het niet over de naam van Frenkie de Jong, maar over jou. Nu staat je naam nergens meer. Dat neemt-ie wel van me aan. Bazoer is wel een jongen die je een beetje aandacht moet geven. Het ligt aan jou of je daar ook komt. Dat is wat ik tegen hem heb gezegd."

Bron: AD

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht