1.000 keer Galgenwaard, eentje springt eruit

1.000 keer Galgenwaard, eentje springt eruit

Stadion Galgenwaard is vanavond voor de duizendste keer het decor voor een competitiewedstrijd. Alleen in De Kuip (1.054) en het Philips-stadion (1.015) werden meer eredivisiewedstrijden gespeeld. Een wedstrijd in stadion Galgenwaard springt eruit.

Op 2 september 1956 debuteerde DOS in competitieverband in het stadion. Er werd toen met 3-2 verloren van Sparta.

In die eerste wedstrijd maakte Tonny van der Linden het eerste doelpunt. Het clubicoon is een van de twee spelers die meer dan honderd eredivisiedoelpunten maakte in De Galgenwaard. Hij kwam tot 117 en Leo van Veen maakte er 100.
Slechts één keer haalde de thuisploeg de dubbele cijfers op eigen veld in de eredivisie: DOS won op 14 december 1958 met 10-0 van Holland Sport.

Roemruchte sloop

Het meest memorabele moment vond zonder twijfel plaats op 21 april 1981. Supporters braken het oude stadion af na de laatste wedstrijd tegen PSV. De sloop zou pas de volgende dag beginnen, maar na een foutje van de stadionspeaker gingen de supporters direct na het laatste fluitsignaal al los.

Als eerste worden de doelen neergehaald en daarna volgen de houten bankjes op de tribune. Dan vliegen er stenen door de ruiten en worden reclameborden kapot geschopt. Dat was het dan voor de Galgenwaard.

In 1982 was Nieuw Galgenwaard een feit. Na nog een aantal renovaties beschikt het stadion inmiddels over 23.750 zitplaatsen. Daarmee staat het op de zevende plaats op de lijst van grootste voetbalstadions van Nederland.

Wedstrijden

Binnenkort ziet u hier weer actuele informatie over de eerstvolgende wedstrijd van FC Utrecht.

Word nu lid van de supportersvereniging FC Utrecht