FC Utrecht - PSV 3-0

Domstedelingen in nagenoeg uitverkocht Stadion Galgenwaard met 3-0 te sterk voor Eindhovense titelkandidaat.
In een kolkend Stadion Galgenwaard zorgde FC Utrecht vanavond (zaterdag) voor een stunt van jewelste door het tot nu toe dit seizoen nog ongeslagen PSV over de knie te leggen. En niet zo zuinigjes ook: liefst 3-0 werd het voor het strijdlustige team van trainer/coach John van den Brom.

Je hebt van die avonden waarop heel veel zaken op een prachtige wijze samenkomen. De avond van zaterdag 19 oktober van het jaar 2019 is er zo één. En Stadion Galgenwaard is de plek waarin dat allemaal gebeurt. FC Utrecht sprankelt, binnen en buiten de lijnen.
Sfeer vanuit alle hoeken
Waar te beginnen? Vooruit: bij het begin. Na de huldiging van de Utrechtse wereldkampioen wielrennen op de weg Annemiek van Vleuten is er een sfeeractie. En wat voor één! Een daverend vuurwerk voor de Bunnikside, een sfeeractie op de Zuidtribune waarbij duizenden pamfletten samen een gigantisch ‘UUUUU’ vormen en een vette toef confetti en slingers tot slot vanuit de Cityside. De spelers van FC Utrecht en PSV worden vanuit letterlijk alle kanten bestookt met moois als ze het veld betreden. Er zijn 22.632 mensen vanuit de tribunes getuige van. De laatste acht seizoenen is er slechts één wedstrijd in Stadion Galgenwaard, trouwens, waarop méér publiek afkomt.
Utrechtse branie
Als de dampen dan eenmaal letterlijk én figuurlijk zijn opgetrokken, ontvouwt er zich aan het Herculesplein in Utrecht een heerlijk voetbalgevecht tussen twee teams die allebei niets anders willen dan drie punten. De FC uit de Domstad maakt daarop het meeste aanspraak, dankzij een fijne combinatie van strijdlust, branie en goed voetbal. Dat resulteert in de eerste helft al wel in een aantal kansen, maar nog niet in goals. Die worden tot na de break bewaard.
Staande ovatie voor Ihattaren
Halverwege de eerste helft gaat een golf van kippenvel desalniettemin door Stadion Galgenwaard. De ruim 21.000 aanwezige FC Utrecht-supporters besluiten tot een staande ovatie voor de 17-jarige Utrechtse PSV’er Mohamed Ihattaren, die onlangs zijn vader heeft verloren. Dat gebeurt in speelminuut 24; een verwijzing naar het rugnummer waarmee de middenvelder speelt. Hij is tot tranen geroerd; en hij niet alleen.
Van de Streek breekt de ban
En dan, al vrij rap na de rust, kan de discjockey eindelijk La Cucamarcha instarten. De aanstichter van dat prettigs: Sander van de Streek. De aanvaller schiet vanaf een flinke afstand en ziet dat de door hem geschoten bal via het been van PSV-verdediger Nick Viergever achter Jeroen Zoet in het doel belandt: 1-0.
Ongeslagen maar niet onverslaanbaar
FC Utrecht ruikt dan, meer nog dan het daarvoor al doet, Eindhovens bloed. De equipe van Mark van Bommel mag dan ongeslagen naar Utrecht zijn afgereisd; het team lijkt bepaald niet onverslaanbaar. Dat gevoel gaat als het ware door Stadion Galgenwaard en wordt alleen maar versterkt op het moment dat, halverwege de tweede helft, Viergever een rode kaart krijgt na een stevige overtreding op Bart Ramselaar.
Negen PSV’ers
De Eindhovense malaise wordt zeven minuten later - er is dan nog een kwartier te spelen - nog groter op het moment dat ook Jorrit Hendrix moet inrukken. De middenvelder van de Brabanders treft Simon Gustafson en net als in het geval van Viergever weet arbiter Danny Makkelie na het zien van de beelden genoeg: geen geel, maar rood. En dus: PSV nog met negen man over.
Maher doet het Brabantse licht uit
Voor zover er in het gastenvak aan het Herculesplein dan nog Eindhovenaren zijn die stiekem op een puntje hopen, doet Adam Maher het Brabantse licht een kleine tien minuten voor tijd uit. De voormalig speler van PSV rost de bal van een meter of 25 de bovenhoek in, buiten bereik van Zoet: 2-0. Beslist, maar nog niet gedaan.
Wat. Een. Avond!
Want: er is nog even te spelen. En met elf tegen negen is er dan nog best wel wat te halen, zo lijken de Utrechters te redeneren. Nee, sterker nog: zo hándelen de manschappen van Van den Brom. De druk op het doel van de Brabanders blijft onverminderd groot en op de valreep geeft Sean Klaiber een toch al in extase verkerende Twaalfde Man nog een extra vreugdestoot: de Nieuwegeiner schiet de 3-0 binnen. Wat. Een. Avond!
FC Utrecht - PSV 3-0 (0-0)
49. Sander van de Streek 1-0
82. Adam Maher 2-0
90+3. Sean Klaiber 3-0
Gele kaart: Denzel Dumfries (PSV).
Rode kaarten: 68. Nick Viergever (PSV), 75. Jorrit Hendrix (PSV).
Toeschouwers: 22.632.
Scheidsrechter: Danny Makkelie.
Opstelling FC Utrecht:
Maarten Paes; Sean Klaiber, Willem Janssen, Justin Hoogma, Mark van der Maarel; Adam Maher, Joris van Overeem (80. Giovanni Troupée), Bart Ramselaar (76. Urby Emanuelson), Simon Gustafson; Gyrano Kerk, Sander van de Streek.
Opstelling PSV:
Jeroen Zoet; Denzel Dumfries, Timo Baumgartl, Nick Viergever, Michal Sadílek; Pablo Rosario (86. Érick Gutiérrez), Jorrit Hendrix, Mohamed Ihattaren (78. Konstantinos Mitroglou); Ritsu Doan (72. Cody Gakpo), Donyell Malen, Steven Bergwijn.

SUPPORTERSVERENIGING FC UTRECHT VOOR EN DOOR SUPPORTERS