De Schoffies

Van FC Utrecht

//Hoe houd je een spreekbeurt?

Tips voor je FC Utrecht spreekbeurt

Hoe houd je een spreekbeurt?
Hartstikke leuk dat je een spreekbeurt gaat maken over FC Utrecht! Hieronder vind je belangrijke tips die jou helpen om een super goede spreekbeurt te geven.
Stap 1: een onderwerp kiezen          
Stap 2: titel en onderdelen         
Stap 3: schrijf het op en oefen! 
Stap 4: voor de klas 


Stap 1: Een onderwerp kiezen:
Er zijn natuurlijk heel veel onderwerpen die bij FC Utrecht horen. En over al deze onderwerpen kun je een spreekbeurt houden. Je kunt het bijvoorbeeld over Stadion Galgenwaard hebben, of over de geschiedenis van de club. Het is handig om één onderwerp te kiezen. Lees alle informatie over je onderwerp. Deze informatie kun je lezen op de website van FC Utrecht en de website van de SupportersVereniging FC Utrecht. Daarnaast hebben we speciaal voor jou een spreekbeurtpakket gemaakt die je kunt downloaden. 
Dit zal je vast verder helpen! 


Klik hier om het Spreekbeurtpakket te downloaden

Meestal heb je veel te veel informatie. Daarom moet je kiezen wat jij belangrijk en leuk genoeg vindt om te vertellen. Natuurlijk moet je nog meer informatie zoeken dat bij jouw onderwerp past, want in het spreekbeurtpakket zul je niet altijd alles kunnen vinden. 


Stap 2: titel en onderdelen
Kies een goede titel voor je spreekbeurt. Maak de titel niet te algemeen en zorg dat hij past bij je verhaal. Een titel zoals ‘FC Utrecht’ is misschien wat te algemeen. Een titel zoals: ‘De geschiedenis van FC Utrecht’ maakt al duidelijk waar jouw spreekbeurt over gaat.
Daarna maak je 'hoofdstukjes', waarmee je je spreekbeurt in onderwerpen opdeelt. Bij een spreekbeurt over ‘De geschiedenis van FC Utrecht’ kan je bijvoorbeeld de volgende indeling maken:  

·         Fusieclub uit 1970 
·         Prijzen 
·         Europees voetbal 
·         De trainer 
·         Mijn favoriete FC Utrecht-speler Als je hiermee klaar bent, dan heb je het belangrijkste werk af


Stap 3: schrijf het op en oefen!
Schrijf je spreekbeurt helemaal op. Meestal duurt deze ongeveer 10 minuten; dat zijn 3 geschreven velletjes of 1,5 getypt velletje (A4-formaat). Lees de spreekbeurt daarna hardop een paar keer voor jezelf voor en kijk daarbij goed op de klok! Je wil je spreekbeurt vast niet oplezen. Maak daarom een soort ‘spiekbriefje’ waarin je de belangrijkste woorden opschrijft. Je kunt deze in de klas ook op het bord schrijven.
Zorg dat er ook wat te zien is. Dit kunnen plaatjes zijn van de website of FC Utrecht-spelers. Misschien is het leuk om je spreekbeurt te houden in je FC Utrecht-tenue of met een FC Utrecht-sjaal om te doen! 
Probeer daarna de spreekbeurt zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen. Oefen vooral op je ouders, je oma of opa of op je vriend(inn)en.

Stap 4: voor de klas
Het is zover: je staat voor de klas! Blijf zoveel mogelijk de klas in kijken. Je plaatjes en tekeningen heb je al op het bord gehangen. Ander materiaal dat je hebt meegenomen, staat klaar op tafel. Denk er aan dat iedereen dit moet kunnen zien. Als je niet wilt dat de kinderen tijdens je spreekbeurt al vragen stellen, geef dan van tevoren aan dat er aan het eind van je spreekbeurt vragen gesteld kunnen worden. Hierbij nog wat tips voor tijdens je spreekbeurt:


Tip 1: Kijk de klas rond als je iets vertelt. Als je het eng vindt, kijk dan op de muur achter de kinderen. Kijk in ieder geval niet de hele tijd op je blaadje of naar beneden. 
  
Tip 2: Begin je spreekbeurt met het onderwerp en over welke onderdelen je het gaat hebben. Als je wilt kun je de inhoud (=onderwerp + onderdelen) ook op een poster of PowerPoint presentatie zetten en meenemen, maar dat hoeft niet. 
  
Tip 3: Spreek duidelijk en rustig. Gebruik geen boekentaal. Je moet alles in je eigen woorden vertellen, dus niet uit je hoofd leren. In eigen woorden betekent ook, dat elke keer dat je oefent de zinnen best anders kunnen zijn, als je de inhoud maar duidelijk vertelt. Zorg dat je mooie zinnen maakt, dus niet steeds: “en toen… en toen... en toen…”!  

Tip 4: Laat leuke afbeeldingen zien. Als je tijdens je spreekbeurt ook nog leuke plaatjes kunt laten zien, wordt hij alleen nog maar leuker voor de klas en de leraar/lerares om naar te kijken en te luisteren (en stijgen je kansen op een hoog cijfer) Je kunt ook op ‘Google’ op zoek gaan naar foto’s van FC Utrecht, print ze uit, neem een rolletje plakband mee en plak ze op het schoolbord achter je. Je kunt als je aan het praten bent af en toe een foto aanwijzen.   

Tip 5: Sluit jouw spreekbeurt netjes af. Sluit af op een originele manier (dus niet “Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?”). Heel veel succes met je spreekbeurt of werkstuk! Laat je even weten hoe het gegaan is?

SUPPORTERSVERENIGING FC UTRECHT VOOR EN DOOR SUPPORTERS